Всички родители искат децата им да имат здрави и бели зъбки. За да се случи това обаче е важно грижите да започнат от най-ранна възраст, пише Новите родители.

Кое обаче е наистина приоритет и на какво трябва да обърнем внимание, за да предпазим малчуганите от кариеси?

Детския дентален специалист д-р Анифе Сюлейманова от дентален център MEDICAL DENT ни разказва за правилната грижа и подводните камъни, по пътя на здравите детски зъбки без кариес.

Ето и 10-те фундаментални съвета, които е добре не само да знаем, а и да спазваме.

1. Кариесът е заразен

Колкото и странно да звучи здравето на детските зъби се определя от доброто състояние на зъбите на родителите му. Това е напълно доказан факт, който има медицинско обяснение.

Кариесът е заразен, а бактерията, която го причинява се предава изключително лесно чрез слюнката. Така, когато целуваме детето по устата, пием или ядем с едни и същи прибори или просто опитваме храната му, за да не се опари, лесно можем да предадем виновника за кариес и да заразим своя малчуган.

За да предотвратим това е нужно да посещаваме 2 пъти в годината своя зъболекар за профилактични прегледи и професионално почистване на зъбите, където денталните специалисти следят състоянието на зъбите ни и алармират при всеки появил се проблем.

Снимка: MEDICAL DENT

2. Силанти или уплътнители - иновативен начин за превенция на кариеса

Подобно на брекетите, които се явяват разумно решение за избягване на потенциални проблеми със зъбките на малчугана, така и силантите са вариант, който родителите е добре да обмислят, ако искат да осигурят максимална защита за децата си.

Полезно е да знаете, че в устната кухина има зъби, които са труднодостъпни за почистване, като в резултат на това е много лесно да се натрупат микроби именно в дълбоките участъци на тези зъби. По този начин се образуват и кариесите при децата. Точно затова се препоръчва поставянето на силанти в ранна възраст – обикновено, след като поникнат всички постоянни зъбки, или когато детето е навършило 13 години.

Процедурата е изключително лека и безболезнена и на практиката, по никакъв начин не би обезпокоила детето. Течният силант се поставя в дълбокия участък на зъба, след което се втвърдява с помощта на ултравиолетова светлина. И това е всичко – малчуганът, дори няма да усети кога е приключил целият процес по поставянето.

3. Ако зъбчето боли, вече е късно

Много родители смятат, че ако детето не се оплаква, че нещо го боли, то няма проблеми със зъбите. Всъщност, ако се стигне до болка, вече е твърде късно и има голям риск нервът да е засегнат.

Точно затова профилактичните прегледи са от изключително значение. Вашето дете трябва да посещава детски зъболекар поне два пъти годишно – той може да идентифицира кариеса в много ранна фаза и да ви спести травматично лечение, както и средства.

Опитайте се колкото се може по-рано да помогнете на детето да свикне със зъболекарския стол, така следващите посещения при стоматолога ще са лесни.

4. Кариесът невинаги се вижда с просто око

Много родители смятат, че всеки кариес е видим с просто око и ако има наличие на такъв те самите ще го забележат, разглеждайки зъбките на детето.

Истината е, че понякога е възможно да го видите, но това обикновено означава, че кариесът е обхванал по-голяма площ, отколкото ако се открие при рутинен стоматологичен преглед. При такъв преглед, стоматологът ще открие кариеса преди да е станал видим и да е причинил болка.

Снимка: MEDICAL DENT

5. Редовни контролни прегледи и професионално почистване от дентален хигиенист

Има огромна разлика между хигиената на зъбите в кабинет и в домашни условия. Едното не замества другото и посещенията два пъти в годината за професионално почистване на зъбите, трябва да са част от денталната хигиена, както на родителите, така и на техните деца.

Когато зъбите се почистват професионално, се премахва плаката и зъбния камък, които са основните причинители на зъбните проблеми.

От зъбите се отстраняват бактериите, премахват се всички замърсявания, полират се и крайният ефект е хубава, здрава, бяла усмивка и свеж дъх. Когато детето има брекети, това почистване се прави по специален протокол и е още по-важно, за да не образуват зъбите кариес.

6. Правилното хранене помага зъбите да са здрави

Освен прекомерната употреба на захари, влошеното дентално здраве при децата се дължи и на липсата на минерали и неусвояването им от детския организъм.

Имайте предвид, че за да бъдат оптимално полезни минералите за организма, те трябва да бъдат активирани. Това е възможно само при наличието на мастноразтворими витамини А, D и К. Такива витамини се съдържат най-вече в продукти от пасищни животни, дива риба и естествено ферментирали храни.

7. Нелекуваните кариеси са опасни

Независимо дали зъбките са млечни или постоянни, при наличие на кариес, той трябва да бъде лекуван.

След като бактериите, причиняващи кариес, нахлуят в зъба, заразата ще премине към нерва на зъба и ако не се лекува, нервът ще загине. Тогава може да се наложи зъбчето да се лекува или да бъде извадено.

Следейки редовно здравето на зъбите на вашето дете, вие можете да му спестите много неприятни манипулации в бъдеще.

8. Вредните храни за зъбите на детето понижават нивото на pH, което води до поява на кариес

Всъщност, ниското pH е основната причина за появата на кариеси. Или казано по друг начин, ако детето консумира твърде много киселинни храни и не поддържа добра устна хигиена, то е силно застрашено от кариеси.

9. Детето има кариес, не защото има мек или тънък емайл, а защото нивото на pH в устата му е ниско

Научно доказано е, че когато нивото на pH в устата падне под 5.5, се случва деминерализация на емайла.

Така че, ако детето е предразположено към образуване на кариеси, това не е защото емайлът му е по-мек от този на другите. Просто е подложено на рискови фактори, които поддържат висока киселинност в устата му.

Хлябът, пицата и макаронените изделия са прости въглехидрати, които бързо се превръщат първо в захари и след това в киселини. Освен това, гореспоменатите нишестени храни много лесно залепват за зъбите, което е особено вредно, особено ако не желаете да допуснете бактерии в устата на своя маучуган.

Ограничавайте сладките, тестени  и газирани напитки и мийте редовно зъбите на детето след тяхната консумация.

10. Ако зъбите са криви има по-голям риск от поява на кариес

Изправените зъби са ефективното решение на много стоматологични проблемиедин от които е и кариеса.

Неправилното функциониране на зъбите и невъзможността за ефективно поддържана хигиена, вследствие на която се появяват и кариесите, са често срещани последствия от кривите зъби. Изправянето им гарантира, както по-естетична усмивка и ефикасно функциониращи зъби, така и намалява риска от кариеси.

Никога не е късно да подредим зъбките на своите деца и да им спестим, намаленото самочувствие и комплекси в бъдеще, а златният период за поставяне на брекети, при установена нужда е между 9 и 12 години.

Снимка: MEDICAL DENT

В MEDICAL DENT ще ви предложат минимално инвазивен подход, иновативно лечение и индивидуална грижа и внимание за вашия мъник, защото специалистите им знаят, че децата заслужават най-доброто.

Заповядайте с Вашите деца в MEDICAL DENT през уикенда посветен на детската консултация.

Датите са 22 и 23 МАЙ /събота и неделя, за да е удобно за всички родители/. Ще ви посрещнат с много настроение, музика и весели игри и ще направят незабравимо и позитивно посещението при зъболекаря! В защитена от други пациенти среда и взети пълни епидемиологични мерки, ще се насладите на едно различно дентално изживяване, което ще възпита любов в детето към грижата за неговите зъбки. Мисията на MEDICAL DENT е превенция и създаване на полезни навици от най-ранна детска възраст в името на денталното здраве!

Консултациите са безплатни! Необходимо е да запишете своя час предварително, защото местата са ограничени!

Телефон за записване на час: 02/473 87 98

https://www.medicaldent.bg/bg/services/detska-stomatologiya