Автоимунните заболявания са група заболявания, характеризиращи се с хиперактивност на имунната система, която сама разрушава и унищожава здрави тъкани, клетки и органи в собствения си организъм. Болестите са предимно на имунната система, като повечето от тях пряко засягат и други органи (бял дроб, щитовидна жлеза и др.).

Автоимунните заболявания протичат хронично, за тях няма лечение. Симптомите могат да се облекчат единствено чрез прилагане на имуносупресори. Те потискат имунната система и я правят по-слаба, но негативният ефект на имуносупресорите прави организма лесно податлив на вирусни инфекции (грип, саркоидоза и др.). Приложението на имуносупресорите е нож с две остриета. Появяват се рискове за възникване на нови дори банални инфекции, които могат да усложнят състоянието на пациента.

Автоимунната болест засяга до 50 хиляди българи, според Българската асоциация за автоимунни заболявания. Има най-малко 80 вида автоимунни заболявания. Ако проявявате някои от тези признака, е добра идея да се консултиете със специалист.

Отслабване: Рязката загуба на тегло може да подсказва за потенциално автоимунно заболяване. Това е особено вярно, ако обикновено поддържате постоянни килограми или не сте променили диетата си. Общите автоимунни заболявания, които могат да причинят бърза загуба на тегло, са възпалително заболяване на червата, целиакия и болест на Грейвс.

Болки в тялото: Когато мускулите и ставите по цялото тяло започнат да болят, без дори да сте прави някаква дейност, която да причини неудобства, то това може да бъде автоимунно заболяване като ревматоиден артрит или фибромиалгия.