Човекът-маймуна

Слуховете за страховити научни експерименти, провеждани в Съветския съюз, съществуват десетилетия наред, но едва след края на Студената война отворените архиви ни позволяват да научим нещо повече за опитите на съветските учени да създадат кръстоска между човек и маймуна, пише Еxpress.

В тяхната основа е работата на д-р Иля Иванов, известен експерт по репродуктивна биология. В неговата лаборатория обаче се правят доста по-страшни неща от това да се създават угоени крави. През 1927 г. той предприема научно пътешествие до Африка. Причината за присъствието му на Черния континент - да научи нещо повече за създаването на хибрид между човек и маймуна.

Иванов отваря лаборатория в Гвинея, където започва да експериментира с шимпанзета. За щастие опитите му нямат успех, като една от причините за това е нежеланието на местните служители в лабораторията да сътрудничат. М спомените си руснакът пише, че постоянно му се налага да крие истинската цел на опитите, защото ако местните научели за нея, "последиците щели да бъдат доста неблагоприятни". Въпреки това докторът успял да проведе два опита за осеменяване на женски шимпанзета с човешка сперма.

Разочарован, Иванов се върнал в Съветския съюз, водейки със себе си орангутан на име Тарзан. С него докторът се надявал да продължи опитите на родна земя. Нещо повече, той потърсил желаещи жени, които да износят детето на Тарзан и дори имал няколко доброволки. Малко по-късно обаче маймуната умряла, а самият Иванов попаднал в трудов лагер поради бурните промени в съветското общество. Съществуват неопределени слухове, че трудът на Иля Иванов бил продължен от други учени, но нищо категорично не се знае.