Къде отиват повечето пари на данъкоплатците по света? Ами да – за военните. Които от своя страна невъздържано ги използват за експерименти, някои от които може да се нарекат само откачени. Животни, природни сили, свръхестествени феномени – нищо не е твърде странно за носителите на пагони, особено в САЩ. Сайтът wired.com издири няколко от най-шантавите военни опити.

Прилепи с бомби

Към края на Втората световна война американските ВВС търсели най-ефективния начин да сринат японските градове със земята. Един ден никому неизвестен зъболекар се свързал с Белия дом и предложил необичайна схема: да се връзват малки запалителни устройства за телата на прилепи, после животните да се товарят в аеродинамични клетки с формата на бомби и да се пускат над целевите градове.

Според плана милионите прилепи трябвало да се освобождават от клетките в края на падането и да се насочват инстинктивно към таваните и складовете на фабриките. Там пренасяните от тях бомби щели да избухнат и да разрушат сградите. В началото на 40-те години наистина бил направен подобен експеримент, който обаче се провалил зловещо, защото въоръжените до зъби летящи мишки подпалили една от базите на щатските ВВС в Карлсбад, Ню Мексико.

След инцидента проектът не бил закрит, а прехвърлен на флота, който продължил опитите още година. През това време военните успешно използвали летящите си камикадзета над специално построен в пустините на Юта фалшив японски град. Крилатият флот обаче така и не стигнал до Страната на изгряващото слънце.

Изкуствено северно сияние

През 2005 г. физикът от американските въздушни сили Тод Педерсен си седял сред снеговете на Аляска и наблюдавал как над базата му се разгръща красиво северно сияние. Небесната светлина обаче не била дело на природата. Педерсен я създал собственоръчно с помощта на огромен брой антени, които излъчвали няколко мегавата радиовълни към горните слоеве на атмосферата. Резултатът – зашеметяващо светлинно шоу, което по нищо не отстъпвало на истинското северно сияние.

Проектът бил наречен HAARP, или високочестотна активна програма за проучване на северното сияние (High-frequencyActive Auroral Research Program). Целта му е да даде отговор на някои любопитни въпроси около природата и свойствата на йоносферата като особените взаимодействия на частиците на голяма височина. Новите въпроси, които програмата повдигнала, обаче били още повече – любителите на конспиративни теории я наричат средство за контрол над времето, супероръжие и дори върховната шпионска машина. Сякаш създаването на изкуствено северно сияние не е достатъчно шантаво само по себе си.