Този материал е посветен на последните проникновени разсъждения на космолога Стивън Хокинг – един от най-великите умове на нашето време.

Неговата последна книга Brief Answers to Big Questions („Кратки отговори на големи въпроси“), която излезе в средата на октомври в САЩ, включва статии и есета, написани преди смъртта му през март 2018 г. Както обикновено, наистина трудните въпроси не притесняват Хокинг.

Благодарение на откъси от книгата, публикувани от The Sunday Times, става ясно, че британският учен подхваща множество сериозни теми: от съществуването на Бог и възможността за живот след смъртта до извънземните и заплахата от изкуствения интелект.

„Смятам, че е неизбежно – или ядрена, или еко катастрофа ще порази Земята

в следващите 1000 години – пише той. – Надявам се и вярвам, че дотогава нашата наистина изобретателна раса ще е открила начин да се измъкне от оковите на Земята и ще успее да преживее тези бедствия.“

Хокинг обаче допълва, че междувременно ще трябва да се справим с множество други заплахи – от потенциален сблъсък с астероид до възхода на изкуствения интелект.

Нещо повече – той очаква появата и на нова

раса от „суперчовеци“.

Хипотезата на професора е следната. В близкото бъдеще богаташите ще имат възможността да променят както своята ДНК, така и тази на децата си. По този начин те ще започнат да създават по-интелигентни от нас "суперчовеци", които, освен всичко останало, ще имат и по-висока продължителност на живота.

Обикновените, неподобрени хора, няма да могат да се състезават с тези модифицирани хора. Това ще доведе до редица политически проблеми, категоричен е Хокинг. Малко по малко неподобреното човечество ще изчезне или ще стане несъществено. На негово място ще се появи нова раса от същества, които ще се самоусъвършенстват дори с по-голяма скорост.

Професор Хокинг е убеден, че през 21-и век хората ще открият как да модифицират интелекта и инстинктите си, да подобряват паметта, устойчивостта на болести и продължителността на живот. За да подкрепи тези свои твърдения, той дава за пример технологията "Крипсър", която позволява на учените да променят или премахват „лошите” гени от ДНК.

Има ли Бог?

„Свободни сме да вярваме в каквото си искаме, но според мен няма Бог – казва Хокинг месеци преди смъртта си пред Сара Кнаптън, редактор на научния отдел към британския „Телеграф“. – Никой не е създал Вселената и никой не управлява съдбата ни. Това ме води до дълбоко прозрение – вероятно няма нито рай, нито живот след смъртта. Мисля, че вярата в живота след смъртта е просто пожелателно мислене. Сблъсква се с всичко, което знаем в науката. Мисля, че когато умрем, се превръщаме отново в пръст. Но в известен смисъл продължаваме да живеем чрез нашето влияние и чрез гените, които сме предали на децата си.“

Как да се преборим с климатичните промени?

„Това е лесно – пише професорът – Научният напредък в областта на термоядрения синтез ще ни предостави достъп до неограничено количество чиста енергия. Ще можем да преминем изцяло към потреблението на електрически автомобили. Термоядреният синтез ще се превърне в практичен източник на енергия – без да замърсява Земята или да предизвиква глобално затопляне.“

Не на последно място, Стивън Хокинг смята за напълно възможно съществуването на извънземни и че пътуването през времето не бива да бъде отхвърляно. Един ден последното може да стане възможно.