Сюрреалистичните книги и филми могат да ви направят по-умен, установи ново изследване. Истории като тези на Франц Кафка или филми, като филмите на култовия режисьор Дейвид Линч могат да предизвикат покачване на интелекта. Същото може да се получи и дори от непредизвикано от книга или филм усещане за абсурдността на живота, сполетяло ви в даден момент. Причината за този феномен е, че сюрреалистичните или абсурдните неща вкарват мозъка ви в овърдрайв режим за търсене на смисъл. А когато хората са по-мотивирани да търсят смисъл в нещо, те са по-успешни в научаването.

“Идеята ни е, че когато сте изложени на ситуация, която представлява заплаха за смисъла, или, с други думи, когато се сблъскате с нещо, в което просто не виждате никакъв смисъл, вашият мозък реагира като започва да търси някаква друга смислова структура в средата или опита ви, която да помогне да си обясните ситуацията и да я направите смислена за себе си”, обяснява д-р Травис Прулкс. “По ирония на нещата, тази структура може да се окаже напълно несвързана с естеството на ситуацията”, добавя той.

За целта на изследванвето участниците са чели разказът на Кафка “Провинциалният доктор”, който включва редица безсмислени събития. А модифицирана версия на разказа е била прочетена на контролна група от участници в изследването. След това и двете групи са имали за задача да научат наизуст серии от букви. “Хората от първата група са били както по-мотивирани да намерят скритата структура с поредиците от букви, така и по-точни в действителното й откриване”.

Psy Blog