Розово за момиченца, синьо за момчета. Защо?

02 септември 2017 г., 20:30
960

Africa Studio / Shutterstock

Ако видим бебе, облечено от глава до пети в розово, сме сигурни, че е момиче. Откъде идва това правило, което родителите днес строго спазват?

Историка Джоу Паолети от университета на Мериленд е проучвала въпроса десетилетия.

До 1950 г. цари пълен хаос по отношение на цветовете на бебешките дрехи и принадлежности, твърди Паолети и обяснява, че през ХХ век се установява една социална норма, но това не значи, че произтича от реалните предпочитания на децата.

Детски книжки, пощенски картички и вестникарски статии от началото на миналия век показват, че розовото през този период се свързва с момчетата не по-малко, отколкото с момичетата. В брой от юни, 1918 г. на Infant's Department - търговско списание за производителите на бебешки дрехи, пише:

„Има разнообразни мнения по въпроса, но принципното правило е розово за момчето и синьо за момичето. Причината е, че розовото, като по-ярък и силен цвят, е по-подходящо за момчетата. Синьото, което е по-деликатно и изтънчено, е по-хубаво за момичетата.”

Опитът да се установи това правило сред търговците и производителите се оказва неуспешен. През 1927 година сп.Time прави проучване какви цветове се предлагат в търговските вериги за момчета и за момичета. Оказва се, че няма фиксирани предпочитания. Чак след Втората Световна война съвременната норма печели надмощие, а се „циментира” едва през 80-те.

Прочетете целия текст в Новите Родители.

Коментари