На 23 ноември 21-годишната Бабита Ахирвар от Индия роди с цезарово сечение сиамски близнаци с 3 ръце, 2 глави и общо сърце. До нея бе съпругът ѝ Джасвант Синг Ахирвар.

Първоначално родителите от село Басуда в централния индийски щат Мадхиа Прадеш са били шокирани. Въпреки че майката е била на ултразвук и двамата са знаели, че ще имат близнаци, те не са имали представа, че ще бъдат сиамски до самото им раждане.

От медицинска гледна точка този случай е известен като Dicephalic parapagus ­– това е рядка форма на сиамски близнаци, чийто глави са една до друга и споделят един торс. Ако близнаците споделят три горни крайника, както в този случай, то става дума конкретно за Dicephalic parapagus tribrachius.

Смята се, че едва едно на 50 000 - 100 000 човешки раждания е на сиамски близнаци. Поради факта, че това е наистина рядко състояние, учените знаят наистина много малко за него. Водещата теория е, че сиамските близнаци са вследствие от ембриони на еднояйчни близнаци, които малко след оплождането (обикновено около 8-12 ден) не успяват да се разделят. Според друга теория сиамските близнаци се получават, когато първоначално оплодената яйцеклетка се раздели нормално, но впоследствие отново се съедини.

Не е ясно дали и други допълнителни фактори не играят роля. Изследователите подозират, че генетиката и определени елементи от околната среда могат да повлияят.

За съжаление, подобна форма на сиамски близнаци, като тази при семсйство Ахирвар, е изключително трудна за разделяне, най-вече защото децата споделят ключови органи. Възможни са и множество животозастрашаващи потенциални усложнения.

В момента близнаците са под постоянно наблюдение в болницата „Видиша Садар“ и лекарите обмислят каква да бъде следващата им стъпка. Поради факта обаче, че те споделят едно и също сърце, шансовете им да водят дълъг и нормален живот са изключително малки. Въпреки това родителите им са заявили, че ще направят всичко, което е по силите им, за да предоставят добър живот на мъничетата.

Източник: IFLScience