Пирамида, два реда камъни и залязващото слънце в деня на зимното слънцестоене разкриват древна астрономическа подредба в южно Перу. В момента на зимното слънцестоене трите елемента се подреждали така, че да обрамчат пирамидата в светлина, пише Live Science.

Двете каменни линии, наречени геоглифи, се намират на около 2 километра в посока изток-югоизток от пирамидата. Те са дълги около 500 метра и поставени така, че да образуват "рамка" около пирамидата при слизане от високите места в долината.

С помощта на астрономически софтуер и 3D модели учените установяват, че по време на зимното слънцестоене на мястото трябва да се е случвало забележително явление.

"3D моделите показват, че тези линии се събират в точка отвъд хоризонта и рамкират не само мястото, където е пирамидата (известно като Cerro del Gentil), но и залязващато слънце по време на зимното слънцестоене," съобщава научният екип на годишна среща на Дружеството на американските археолози в Хонолулу.

"Така някой, който наблюдава залеза от тези линии по време на зимното слънцестоене, ще види как слънцето потъва точно над пирамидата." Така, обясняват те, линеарният геоглиф и пирамидата се оказват част от единен архитектурен комплекс с потенциално космологично значение, който превръща целия пейзаж на долината в свещено място.

Тухлената пирамида е висока 5 метра и строена в периода между 600 и 50 г. пр. Хр. В близост до нея са открити и други подобни линии, направени от камък, след които са разпръснати струпвания от камъни, най-голямото от които с диаметър 15 метра. Тези линии са свързани с близките поселища и техните пирамиди. В околността е имало 4 такива, с население около 1000 души.