Светът е пълен с изненадващи тайни. Никой от нас няма да живее толкова дълго, че да ги види разгадани. Но винаги е интересно да погледнем към някои наистина странни неща, които са се случвали на нашата планета.

Пещерите Лун Ю, Китай

Снимка: Fabio Nodari / Shutterstock

Тези пещери са изваяни от пясъчник от човешки ръце. Такава тежка работа би трябвало да изисква участието на хиляди хора. И все пак никъде в историческите архиви не се споменава нищо за тези пещери, или за методите, използвани за тяхното конструиране.

Gallery
Птиците моа

Това са нелетящи птици, които са населявали Нова Зеландия и са изчезнали около 1500 година. Според една теория са били убити от местното маорско население. По време на експедиция  през 20-ти век, учени попаднали на много голям нокът от една такава птица, който успял да се запази в продължение на векове.

Източник: Morphart Creation / Shutterstock

Gallery
Комплексът Саксайуаман, Перу

Перфектната каменна зидария на този древен храмов комплекс, който е построен без хоросан, е наистина невероятна. Почти е невъзможно един лист хартия да влезе между камъните. Всяка плочка е с гладка повърхност и заоблени ъгли. Как е построен? Никой не знае.

Снимка: Byelikova Oksana / Shutterstock

Gallery
Вратата на слънцето, Боливия

Вратата на слънцето се намира в Тиуанаку - древен и мистериозен град в Боливия. Някои археолози смятат, че той е бил център на огромна империя през първото хилядолетие след Христа. Никой няма представа какво означава дърворезбата на вратата. Вероятно има някакво астрологическо или астрономически значение.

Снимка: Jordan Adkins / Shutterstock

Gallery
Незавършеният обелиск, Египет

В началото идеята била този обелиск да бъде издълбан направо в скалите, но те започнали да се напукват. Затова обелискът остава в това състояние, недовършен, а размерът му е просто потресаващ!

Снимка: emel82 / Shutterstock

Gallery
Подводният град Йонагуни, Япония

Този древен комплекс е открит случайно от водолазния инструктор Кихачиро Аратаке. Подводният град обърква всички учени. Скалата, в която е издълбан, е потопена под водата преди около 10 000 години - много преди да бъдат издигнати дори египетските пирамиди. Някои археолози смятат, че през тази примитивен ера хората все още са живеели в пещери и се хранели с корени, а не ловували; те със сигурност не са могли да издигнат такива каменни градове.

Снимка: motive56 / Shutterstock

Gallery
Гигантски каменни сфери в Коста Рика

Тези мистериозни каменни образувания са интригуващи не само заради тяхната перфектна сферична форма, но също така и заради неизвестните, които стоят пред техния произход и предназначение. Те са открити през 1930 г. от работници, разчистващи джунглата от бананови плантации. Според местните легенди в тайнствените сфери било скрито злато, но те се оказали празни.

Снимка: Jordan Adkins / Shutterstock

Gallery
L'Anse aux Meadows, Канада

Този археологически обект в Канада бил селище, основано от викингите преди около хиляда години. Фактът, че той съществува, показва, че скандинавските моряци са достигнали Северна Америка много преди Христофор Колумб.

Снимка: noiseshapes / Shutterstock

Gallery
Мохенджо-Даро ("Могилата на мъртвите"), Пакистан

Тайната на падението на този град занимава експерти в продължение на десетилетия. През 1922 г. индийският археолог Р. Г. Банерджи открива древните руини на един от островите в река Инд. Възникват редица въпроси: как е бил разрушен този голям град? Какво се е случило с неговите жители? Многобройните разкопки обаче не дават никакви отговори.

Снимка: suronin / Shutterstock.com

Gallery
Тунели от каменната епоха

Откриването на широка мрежа от подземни тунели, които преминават из цяла Европа -  от Шотландия до Турция - показва, че през каменната ера хората не само са ловували. Но истинската цел на тунелите е все още загадка. Някои изследователи твърдят, че са били използвани като защита срещу хищници, докато други смятат, че тяхното предназначение е за по-лесно придвижване под земята, далеч от капризите на времето и различните конфликти.

Снимка: LiskaM / Shutterstock