Преданията на маорите от Нова Зеландия разказват ужасяваща история: страховитата черно-бяла птица Те Хокиой, която можела да “надбяга ястреба до небесата”, отвличала децата им и убивала по-сигурно от вражеско копие. Първият писмен документ за легендата е оставен от някогашния губернатор на Нова Зеландия сър Джордж Грей, но следи за нея откриваме и в скални рисунки, и в приказките, разказвани на непослушните деца.

Модерната технология потвърди, че този път приказката е вярна. И се отнася до орела на Хааст (Harpagonis moorei) –

страшен хищник, два пъти по-голям от съвременните орли, чиито кости за пръв път са открити в блатата на Нова Зеландия през 1870  г. от сър Юлиус фон Хааст. Тогава той заключава, че птицата е мършояд, тъй като човката й напомня на тази на лешояд – с “качулки” над ноздрите, които пречат на месото да влиза в дихателния тракт на животното, докато то рови из разлагащите се трупове.

Острото око на съвременните скенери в Австралийския университет в Ню Саут Уелс обаче разкри, че птицата е имала скелет, който е бил достатъчно як, за да издържи на смъртоносен удар, който тя можела да нанесе, стрелкайки се със скорост от 80 километра в час.

Летящият убиец имал размах на крилете три метра и тежал около 18 килограма.

Ноктите му били големи и остри като тигровите. “Напълно способен е бил да се спусне и да отвлече дете - смята кураторът на Кентърбърийския музей към университета Пол Скофилд. - Можел е не само да напада с ноктите си, но и да троши кости с тях. Природата е разработила истинска машина за убийства.”

Те Хокиой се хранел с хора, но обичал да похапва и безкрилите птици моа, чиито размери са още по-впечатляващи – до 2,5 метра високи и 250 кг тежки. Той е изчезнал сравнително скоро – последните находки датират отпреди едва 500 години. Костите му са редки, защото представителите на вида не са били многобройни. Те живеели само на южния остров на Нова Зеландия и съставлявали максимум 1000 двойки в размножителна възраст наведнъж.

Орелът на Хааст е уникален феномен заради природата на Нова Зеландия. Там няма големи млекопитаещи заради изолацията на островите от другите континенти. Ето защо птиците запълвали празнините, заемани на други места от едрите животни като рогатия добитък и хищниците. “Орелът на Хааст не е бил просто голяма хищна птица - обяснява д-р Скофилд. - Той е бил местният еквивалент на лъва.” Смята се, че чудовището е изчезнало заради увеличаването на човешкото население, което е унищожило стадата от гигантските птици моа и е победило във войната на живот и смърт с най-страшния летящ човекоядец – легендата Те Хокиой.

Автор: Сумире Йошида