Чували ли сте за Хераклея Синтика - най-добре запазения античен град на територията на България? Руините му са разположени в землището на село Рупите, община Петрич, върху южния склон и подножието на Джонков връх, който е част от възвишението Кожух.

В древността това космополитно средище на различни племена, етноси и народи е било център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти, за което споменават Омир, Херодот и Тукидид.

Градът е основан през IV век. пр. Хр. И носи името на митичния герой Херакъл (Херкулес), който се смята за родоначалник на династията на древните македонски царе.

Някога Хераклея Синтика е бил основният град в североизточните предели на древното македонско царство. Именно оттук Александър Велики потегля на поход срещу съседните тракийски племена, преди да завоюва Персийската империя.

Ако все още не сте имали възможността да зърнете Хераклея Синтика със собствените си очи или пък искате научите повече за неговото минало, както и за най-новите археологически открития в района, то настоящият епизод на нашия подкаст е специално за вас.

В него разговаряме с българския археолог проф. д-р Людмил Вагалински, който проучва Хераклея Синтика от години и който ще ни отведе на едно вълнуващо пътешествие до древния град на македонските царе.

Приятно слушане!

Можете да ни слушате в следните платформи:

- Spotify

- Spotify for Podcasters

- Apple Podcasts

- Storytel

- Pocket Casts

- SoundCloud

- The Podcast Place

- Google Podcasts

 

Gallery

Изображение на Артемида върху мраморна оброчна плочка и теракотен сатир от свитата на Дионис са сред последните находки от разкопките в Хераклея Синтика.

Източник: Archaeologia Bulgarica

Gallery

Впечатляващите мраморни скулптури, които разкри при разкопките в Хераклея Синтика екипът на проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ-БАН), вече са под подходящия покрив – в новия дом на Историческия музей в Петрич.

Източник: Archaeologia Bulgarica

Gallery

Поглед към Хераклея Синтика отвисоко.

Източник: Mariyka Herman / Shutterstock

Gallery

Оброчна плочка на тракийския конник, открита при разкопките на Хераклея Синтика край с. Рупите, Петричко. „Висок релеф, изключителна изработка и при това е първата от камък – досега имахме само теракотени. Можем да допуснем, че в Хераклея Синтика е имало светилище на Тракийския конник“, каза ръководителят на екипа проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ-БАН).

"Новооткрит паметник на Тракийския конник от периода II-IV век, и то не на територията на Източна Тракия, ще ни накара да преосмислим теориите за разпространението на този култ. Великолепна изработка, очевидно е поръчан от богат човек. Интересен е жестът с дясната ръка – наричат го „латинска благословия“, но според мен „Сабазиев жест“ е по-точното определение, защото подсказва за връзката между двата култа. Важен детайл е и змията при липсата на въоръжение у конника; така доказателствата, че не можем да го наречем „змееборец“, стават с едно повече. И да, вероятно ще се окаже, че в Хераклея Синтика е имало светилище или хероон на Тракийския конник", казва пред "Археология Булгарика" проф. д-р Диляна Ботева (СУ „Св. Кл. Охридски“), която е сред водещите специалисти по темата.

Източник: Archaeologia Bulgarica

Gallery

Теракотен Ерос и Психея, замрели в целувка, са сред попаденията на сезон 2023 в Хераклея Синтика.

Източник: Archaeologia Bulgarica