Историята е пълна с най-различни ужасяващи смъртни случаи, които буквално могат да ви разплачат. Малко обаче са толкова брутални, колкото този, документиран в ново изследване.

Археолози от Университета на Милано откриха скелет от Средновековието на мъж, който е бил измъчван по наистина жесток начин, след което е бил обезглавен особено нескопосано.

Човекът е бил сравнително млад (на възраст между 17 и 20 години) и е умрял по някое време през XIII век. Погребан е край катедрала в Милано, Северна Италия.

Археолозите установяват, че той е претърпял наранявания, които са били симетрично нанесени по ръцете и краката му. Това предполага, че са били умишлени. На базата на историческите данни, изследователите предполагат, че човекът е бил измъчен посредством „колелото на Екатерина“. Това е било форма на смъртно наказание, характерно за Античността и Средновековието и кръстено на света Екатерина.

Колелото в музея за восъчни фигури в Локет, Чехия. Източник:  Nikozhmegov - собствена творба, CC BY-SA 3.0, Link

При него големите кости на тялото на осъдения се счупват с железен прът или колело. След това мъчителите започват буквално да „увиват“ изпочупените крайници около спиците на колелото или ги затягат здраво към него с помощта на въже. Често се нанасят допълнителни рани с остриета или тъпи предмети, с огън, камшици или нагорещени до червено клещи. Накрая колелото се закача на стълб досущ като знаме. Полуумрялата жертва виси на него с лице към небето с дни, понякога дори със седмици, където птиците го кълват. Рано или късно умира от раните си или от шок и дехидратация.