Служителите на Министерството на обществената безопасност (DPS) в САЩ се натъкнаха на нещо наистина необичайно в планините на Юта - 3-метров метален монолит, наподобяващ култовата структура от филма „Космическа одисея 2001“ на Стенли Кубрик.

Откритието е направено на 18 ноември тази година от хеликоптер, докато служителите на DPS са помагали на Отдела, отговарящ за дивата природа, за преброяването на дебелорогите овни в югоизточната част на щата. 

"По време на полета те забелязаха необичаен обект и се приземиха наблизо, за да го проучат", се казва в изявлението на отдела. Когато се приближиха, откриха метален монолит с височина два метра, поставен до отвесна скала.

Възможно е обектът да е поставен от съвременен творец или от фен на Кубрик.

„Незаконно е да се инсталират художествени дизайни без разрешението на властите във федералните земи, независимо от каква планета сте.“, припомнят държавните власти.

Според The Guardian монолитът напомня на скулптурите, създадени от Джон Маккракън, които той самият описва като "съществуващи между два свята". Въпреки че Макракън е живял за известен период от време в Санта Фе - един от най-близките до южната част на щата Юта градове, той умира през 2011-а. Т.е. ако това е нещо, което е създал, то определено е останало незабелязано доста дълго време.

Местоположението на находката не се разкрива, за да не предизвика поток от туристи.

Източник: IFLScience