Ще ви представим 25 факта, които най-вероятно няма да ви послужат, когато пътувате по света. Но затова пък са адски забавни!

1. Финландските депутати…

започват да се потят сериозно чак след заседанията си. Защото във всяка правителствена сграда на Финландия има сауна, включително в Парламента.

2. Венеция …

е широка едва 53 см в най-тясната си част. Който обича да се разхожда по тесни улички, е попаднал на точното място в италианския град на лагуните.

3.Наклонената кула в Пиза …

ще докосне земята през 2300 година  – освен ако не я подпрат навреме отвън.

4. Във всеки френски град …

има улица на името на Виктор Юго. Писателят от епохата на Романтизма става световноизвестен с творби като „Парижката Света Богородица“ (1831), чието действие се развива в катедралата „Нотр Дам“.

5. В Хамбург …

има повече мостове, отколкото в Амстердам и Венеция, взети заедно. Общият им брой е 2500.

6. В Ирландия живеят по-малко ирландци, отколкото извън страната…

Въпреки прекрасния ландшафт на Изумрудения остров, процентът на изселниците е много висок. Повечето ирландски емигранти живеят в САЩ.

7. Правете музика, не война в Монако …

Симфоничният оркестър на Монте Карло има по-голям състав от монакската армия. Това не е чудно, защото Монако всъщност не разполага с никаква собствена войска. Единственото  паравоенно (войсково) подразделение е Ротата карабинери на Принца. Тя обаче се грижи единствено за сигурността на монарха и семейството, а за отбраната на страната отговаря френската армия.

8. В Англия…

няма място, което да е отдалечено от морето на повече от 113 километра. Ако слънцето там се показваше по-често, страната щеше да е истински магнит за курортистите.