Мистерията около Тунгуския инцидент през 1908 остава

01 август 2016 г., 14:50
3025

Shutterstock

Астероид ли е ударил отдалечения Сибирски район преди повече от век или е станало нещо съвсем друго?

Малко природни катастрофи през 20-ти век са генерирали толкова дискусии както грандиозната експлозиця, която се случва в Тунгуска, Сибир, преди 108 години – това събитие е толкова било унищожително, че успява да изравни със земята повече от 80 милиона дървета на площ от 2000 квадратни километра.

За щастие катастрофата се случва в изключително слабо населен район и с изключение на водач на стадо елени, който най-вероятно е бил убит вследствие на силата на експлозията, няма данни за други жертви.

Но какво би станало ако подобен инцидент, който е освободил повече от 185 пъти енергията на ядрената бомба, хвърлена над Хирошима, се случи отново над град или гъсто населена област?

Учените приемат, че най-вероятната причина за експлозията е била комета или астероид, но отличителната липса на физически доказателства за тази теория, с изключение на няколко метеоритни фрагмента показва, че е изключително трудно да разберем какво наистина се е случило.

Може би най-важният урок от инцидента е, че големи обекти от космоса могат и удрят нашата планета с обезпокояваща регулярност и че не трябва да оставаме равнодушни пред такава катастрофи. Този урок бе припомнен съвсем наскоро при Челябинския инцидент през 2013 година, когато космическа скала експлодира над Руския град Челябински, като освободи енергия, равна на около 20 – 30 пъти енергията на атомна бомба.

“Това, което е сериозно предизвикателство, е че процесите, които протичат когато астероида разкъсва атмосферата, намалява ускорението си, изпарява се и отдава своята енергия на въздуха, са много сложни,” казва изследователя Гарет Колинс от Импириъл Колидж Лондон.

“Ние бихме искали да разберем природата на подобни инциденти за да можем по-добре да предвидим последиците от евентуални събития в бъдеще”.

Коментари