Загубата на периферно зрение увеличава риска от автомобилна катастрофа, съобщи ЮПИ, позовавайки се на австралийски изследователи, които представиха труда си на годишна среща на Американската академия по офталмология в Сан Франциско.

Изследователите са се фокусирали върху зрителното поле на шофиращия човек. Широкото зрително поле позволява на шофьорите да виждат потенциални опасности от двете страни на автомобила и в същото време да следят случващото се пред тях. Изследователите от университета на Западна Австралия са работили с данни на повече от 31 хил. шофьори над 50-годишна възраст, събирани в продължение на почти 30 години. 

Повече от 4000 от по-възрастните шофьори са участвали в поне една автомобилна катастрофа. Повече от половината от тях са имали известна загуба на зрителното поле. 

Анализът показва, че макар и малка загуба на зрителното поле в двете очи увеличава риска от катастрофа с 84 процента. 

"Много хора смятат, че добра зрителна острота и яснота на зрението са достатъчни за безопасно шофиране“, каза в прессъобщение д-р Шибон Манърс от университета на Западна Австралия, която е водещ автор на изследването. "Надяваме се, че тези резултати ще помогнат за информирането и на обществото, лекарите, лицензиращите органи и хората, които искат да шофират безопасно."