Още от самото начало на модерността науката заявява претенцията, че ще премахне всичко нерационално от света на хората. Това, разбира се, все още не се е случило и най-ясното доказателство е присъствието на магията. Примери за нейното съществуване има навсякъде в нашето всекидневие. В интернет ще откриете сайтове, предлагащи всевъзможни магически услуги.

Имате нужда от изработване на амулети, желаете да се свържете с мъртвите си роднини, да осъществите контакт с някое извънземно или просто да се осведомите за числата от тотото - нямате проблеми. Все ще се намери човек, който упорито настоява, че е вещ във всичко това. Преди време например в подлеза на Орлов мост се подвизаваше следното предложение (цитирам): „Предсказвам бъдещето, познавам миналото и настоящето, чета мисли, осъществявам контакти с мъртви, лея куршум, докато гледам на таро, хипнотизирам, левитирам. Срещу 1 синьо хапче – пълен сеанс”. Уви, само вторник и петък.

Куриозите стигат дотам, че в България съществува истинско училище за магьосници. В него висококвалифицирани магове изнасят лекции по ясновидство, разваляне на магия и т.н. Преподавателите са специалисти по енергийни и кармични корекции, парапсихология и откриване на дарби и в края на вашето обучение ще ви дадат диплома за завършен магьосник.

У нас няма данни за това каква част от населението вярва, че наистина практикува магия. В САЩ, разбира се, такова изследване е направено. Цели 80 хиляди американци са убедени, че по един или друг начин са магьосници. Ние обаче си имаме тв предаването „Ясновидци”, което показва как група от хора се състезават в откриването на изгубени вещи, личности, както и отдавна забравени исторически събития. Изследване, направено от ТВ План, бе показало, че първият му епизод е бил гледан от близо 1,6 млн. души, което само по себе си говори за интереса към него. Разбира се, наложи се да проведат състезанието до края, защото никой не можа да предвиди победителя.
Много изследователи са се питали какво е магията и защо хората вярват в нея. Ето някои теории, с помощта на които може да се обясни по-лесно ситуацията в България и защо различните мистични практики са толкова популярни.

Фигурата на Мага

Не всеки може да стане магьосник. Френският социолог и антрополог Марсел Мос смята, че този тип хора трябва да получат признание от обществото. Необходимо е да притежават определени качества, за да бъдат разпознати измежду другите като необикновени личности. На първо място – нужно е нещо тайнствено и необяснимо. Това от своя страна ще изгради форма на страхопочитание.  Магьосниците имат задължително „урочасващ” поглед или жив и пъргав ум. Много често те притежават някакви отличителни външни белези, които ги разграничават от хората в групата. В древните народи например се е смятало, че слепотата е признак за наличието на необикновени дарби, защото чародеят е принесъл в жертва зрението си и в замяна е получил свръхестествени способности.