Суеверни ли сте? От какво се страхувате и гледате да го избегнете за всеки случай? Черни котки? Петък, 13-и?

Съвсем в реда на нещата си е ако сравните вашите суеверия с примерите, описани по-долу, успели да подчинят съзнанието на милиони хора по света, пише "МениджърНюз".

1. Жълъди в джоба за вечна младост

Забравете подмладяващата козметика! Някога англичанките пълнели джобовете си с жълъди, защото вярвали, че чрез тях ще поемат дълголетието и вечната младост на дъбовото дърво.

 2. Планирате ли потомство, не яжте маруля

Това поверие също е било масово разпространено в Англия, особено през 19.век. Дамите, които възнамерявали да имат деца в близко бъдеще, спирали да ядат маруля, защото смятали, че този вид салата е стерилна и намалява шансовете за успешно зачеване на потомство.

 3. Дъвка не се дъвче след залез слънце

Дъвката, разбира се, освежава и ободрява, особено ако предстои пълна със забава и веселие нощ. В Турция обаче съществува поверие, че „този, който дъвче дъвка вечер, дъвче плът от мъртвец”. Ужас!

 4. Никога не подарявайте ръкавици…

 …а ако все пак го правите, то непременно поискайте нещо в замяна. Иначе и вас, и този, когото дарявате ви чакат големи неприятности. Това е само едно от суеверията, свързани с ръкавиците и нароили се масово през Средновековието и епохата на галантните рицари, които носели ръкавица от дамата на сърцето си в шлемовете си. Тогава се е смятало също така за лошо предзнаменование да изтървеш ръкавица и да се наведеш да я вземеш сам.

 5. Отивате на важна среща? Първо, отбийте се при козела за късмет

Хилядолетия наред козелът е бил асоцииран с чревоугодничество, похот и въобще, с всякакви дяволски приумици. Но също така се е смятало, че е способен да „попие” нещастията и неприятностите на всички, които попаднат на пътя му. Оттам тръгва и поверието, че преди важна среща, първо трябва човек да се отбие при козела.