Колкото и да е напреднала науката, страховете на бъдещите майки няма никога да изчезнат. И въпреки, че бременността и раждането са най-естествените неща за женския организъм, всички бременни, най-вече тези, които ще раждат за първи път, се притесняват за всичко. Или за почти всичко, което предстои.

Cтраховете по време на бременността обикновено се засилват в два конкретни периода: в първия триместър тревожност възниква при мисълта за предстоящите промени, а когато раждането приближи, тревогата  - обоснована или не, нараства отново.

Понякога опасенията на младите родители са оправдани, но има и напълно неоснователни страхове, които тормозят т. нар. "първескини". Те слушат и следват съвети на приятелки, познати и баби, вменили им различни суеверия и поличби, разказва parents.ru.

И когато си неопитен, наред с естествените за всеки човек страхове - за здравето и живота, за това дали ще се справиш като родител и какво ще стане в бъдеще, бременните са подвластни на много ирационални страхове, породени от суеверия. Например, че бебето ще се с белег, ако си пипнеш лицето, че ще бъде лигаво, ако разлееш вода... 

Казват, че някои неща не бива да се споделят с друг преди раждането - например името, избрано за бебето, за да го одумват хората. Или пък, че лошите сънищата трябва да се разкажат, за да се избавим от възможните последствия. Къде е логиката и как да си обясняваме суеверията, за да не робуваме на тях?

„Не, не вярвам, че подковата носи късмет. Но съм чувал, че тя помагау независимо от това дали вярваш в нея, или не“ - така великият физик и нобелов лауреат Нилс Бор отговорил на въпрос защо си е сложил конска подкова над вратата на дома.

Всички сме склонни да вкарваме малко мистика в живота си в някаква степен. А бременността е период, когато и най-здравомислещите могат да станат мнителни и с охота да приемат за истина някои суеверия.

- Бременната не бива да шие, да плете, да бродира, да реже с ножица – за да не зашие или отреже пътя на бебето към щастлив живот и за да не се заплете пъпната връв.

Възникването на това суеверие има съвсем логично обяснение – преди векове в селските домове помещенията били с малки прозорци, през които не влизала много светлина. Жените били принудени да се привеждат ниско над ръкоделията си, и от дългото седене в тази неудобна поза кръвообръщението се влошавало и ограничавало притока на кислород и полезни вещества към плода. Така понякога се случвали нещастия.

Естествено, че бъдещата майка днес не бива да спазва подобни ограничения – тя често изпитва небивал творчески подем и е способна да измайстори какво ли не с ръцете си – не бива да пропуска моментите на вдъхновение, за да създава красота.

- Бременната не бива да се подстригва – по никакъв повод! Защото, ако се подстриже, бебето ще се роди преждевременно.

Как се обяснява това странно, но разпространено суеверие и откъде е дошло?

В старите предания на много народи косата символизира сила, воля и енергия. Спомнете си библейската легенда за Самсон: той изгубил своята невероятна сила и мощ, дължащи се на косата му, сплетена на седем плитки, след като Далила, за да узнае тайната му, повикала хора да го подстрижат…

Всяка жена се отнася с особено внимание към своята коса, подстригва редовно връхчетата ѝ, за да расте красива и здрава (съгласно друг неписан закон от векове подрязването на крайчетата на косата е най-полезно при нарастваща луна).

Днес лекарите не виждат нито една причина, поради която бъдещата майка трябва да се откаже от подстригването.

Боядисването на косата обаче е друга работа – този процес е свързан с химическо въздействие на кожата на главата, така че препоръката на специалисти е по време на бременност да се използват щадящи продукти за боядисване, които не съдържат амоняк.

Не се препоръчва и кардинална промяна на цвета, може косата да се освежи, като се оцветят кичури – така боята не попада върху кожата.