Всеки от нас е чувал думата абракадабра, която обикновено придружава някой фокус или ефектен трик, но знаете ли откъде всъщност произлиза тя, пита Mental Floss?

Една теория гласи, че тя идва от древния арамейски език и вероятно някога е означавала нещо като "създавам, докато говоря"; възможно е да се е използвала като фраза в древни религиозни текстове. Друго обяснение я свързва с думите "аб", "бен" и руах акадош" на иврит, които съответно означават "баща", "син" и "светия дух". Откриваме я и в текст за медицинските пособия на един императорски лекар в Рим, където "абракадабра" се ползвала като мантра за лечение на някои болежки.

Така тази стара лековита дума пътувала из времето, за да стигне до XX век. Началото на XX век е така нареченото златно време на илюзионистите. Те били изключително популярни, пълнени театри, състезавали се с трикове, в които комбинирали технически постижения и пъргав ум. И всеки един от тях, особено ако е прочут, трябвало да си има своя дума.

Абракадабра я знаят всички, но Данте  магьосникът - сценичен псевдоним на датчанина Хари Аугуст Янсен - измислил друг известен израз - "сим салабим". Тези три думи били нонсенс, макар че според речника на магическите думи единият вариант е коренът да е в скандинавската митология, а другият да идва от името на стария арабски магьосник Али Сим Салабим, който обаче не е ясно изобщо съществувал ли е. Комбинацията между абракадабра и сим салабим е излишна и никой фокусник не я използва, защото двойно заклинание не е необходимо.