Няма по-известен призрачен кораб от "Летящия холандец". Историите за него изобилстват с легенди за екипажа му от прокълнати да се скитат в морето цяла вечност души.

Смята се, че тези истории се разказват още от XVIII век. Всеки път историята е подобна: кораб фантом, носещ знамения на смърт, разруха и мизерия след себе си.

Според някои версии екипажът му вика към преминаващите плавателни съдове, като ги приканва да носят съобщения на близки на моряците.

Други пък смятат, че самият дявол е на борда.

Легендата разказва, че през 1700 г. холандският капитан Филип ван дер Декен (или ван Стратен според други версии) се завръщал с кораба си от Индия. На борда пътували младеж и девойка, които били сгодени. Капитанът харесал момичето, убил годеника и й предложил да се ожени за самия него. В отговор девойката се хвърлила зад борда.

Виж още: Меденият месец на кораба призрак

Когато се опитали да заобиколят Нос Добра надежда, корабът се озовал в силна буря. Капитанът обаче се заклел, че дори и да трябва да плават цяла вечност, ще го заобиколят. В отговор се чул глас от небето „Така да бъде. Плавай!“.

Оттогава ван дер Декен и неговият екипаж станали безсмъртни. Не можели да спрат никъде и били обречени да бродят из морето до деня на Страшния съд.

Може ли кораб с екипаж от мъртъвци наистина да дебне из нашите океани? Кой знае?