Има тооооолкова много породи котки – но коя е най-подходящата за вашата зодия? След като се посъветвахме със звездите, избрахме за вас следните породи:

Овен.  Най-големият авантюрист сред зодиите несъмнено е Овенът. Нищо чудно, че си хармонира най-добре с американска дългокосместа котка, или Мейн Кун. Тя е също толкова   дружелюбна, издръжлива и активна като стопанина си и за разлика от повечето котки обича водата и плува с удоволствие!

Телец. Представителите на тази зодия са благоразумни и разсъдливи. Обичат да прекарват свободното си време сред природата. За техен другар и домашен любимец най-подходяща е британската късокосместа котка, която излъчва достойнство, чар и английско възпитание.

Близнаци. Близнаците обичат около тях да има много хора – или пък котка, която създава безредие и суматоха. Ненадмината в това отношение е балийската котка, или Балинез, която притежава завидни акробатични умения. Всичко друго, но не и плаха, тя е верен придружител на този зодиакален знак и се опитва да помага във всичките му занимания.

Рак. По-скоро сдържан и резервиран, Ракът има нужда от котка, чувствителна като него. Най-добрият избор за тази зодия е котка от породата Девон Рекс. Тези писани са мили и кротки, с уравновесен темперамент и тих приятен глас.

Лъв. Лъвът се отличава със силна воля и високо самочувствие. В котешкия свят най-близка до него е сибирската котка, която е умна, самостоятелна, горда и безстрашна, но същевременно общителна и любвеобилна.

Дева. Грижовната Дева се нуждае от котка, която да съответства на мекия й нрав и най-вече да е чистоплътна. Такава е европейската късокосместа котка, известна още като келтска котка. Тя е игрива и обичлива, спретната и чиста. Няма никаква опасност да ви разкъса диваните или тапетите!  

Везни. Жадуващите хармония Везни се разбират най-добре с тихата и гальовна персийска котка, която освен това е и много търпелива. С удоволствие позволява на стопанина си да разресва всеки ден дългата й козина, защото е доста суетна. Ако остане невчесана, има опасност космите й да се заплетат на възли.

Скорпион. Скорпионите са честолюбиви и взискателни. Ето защо писаните, които обичат да мързелуват, не са за тях.  Най-подходяща за този знак е абисинската котка - интелигентна и любознателна, с характер, подобен на кучешкия, тя позволява да бъде разхождана като тях с нагръдник и повод.

Стрелец. На живия Стрелец подхожда активна и любопитна писана, каквато е  бенгалската котка. Това е сравнително нова порода, създадена чрез кръстоска между азиатската леопардова котка и домашната котка. Тя е верен и предан приятел и с нея никога не е скучно!

Козирог. Независимият и амбициозен Козирог си подхожда отлично с американската къдрава котка, която е общителна и интелигентна. Участва с голяма страст във всички домакински дейности, включително „шофиране с прахосмукачка“.

Водолей – Водолеят обича да се обгражда с игриви и любопитни котки. Такава е например турската ангорска котка -  възприемчива, адаптивна, интелигентна и самоуверена. Легендата гласи, че тази порода е позната на Изток от преди 1000 години. Римският император Август описва бялата котка със златни очи като „деликатна и изискана, благородна и с независим дух“.

Риби – Идеална компания за благите и спокойни Риби е руската синя котка. Тази писана е тиха и чувствителна, понякога стеснителна и резервирана. Отличава се с изключителна чистоплътност. Внимание, ако тоалетната й се стори мръсна, има вероятност да се изходи някъде другаде!