Причината за наднорменото тегло може да е съвсем неочаквана – липса на калций в дневното меню. Това твърдят учени от Канада, цитирани от Science Daily.

Учени от университета „Лавал“ установиха, че количеството калций, което организмът ни получава, може да има ключово значение за теглото – както за напълняването, така и за отслабването. 

Мащабно проучване на канадски учени доказа любопитна закономерност: оказва се, ако калцият в организма на жената е в дефицит, тя има повече подкожни мазнини.

Учените установиха, че човешкият мозък е чувствителен към нивата на калций. При недостиг, невроните подават сигнал, който кара човек да яде по-големи количества храна, за да попълни запасите на организма от този ценен елемент.

Така обаче килограмите се трупат, нивото на холестерол в кръвта се увеличава, нараства рискът от сърдечно съдови проблеми и нарушения в обмяната на веществата.

Учените съветват тези, които искат да отслабнат или поне да не наддават прекомерно на тегло, да добавят към менюто си млечни продукти и сирене. Тези продукти са добър източник на калций.

Новите родители