Прочутият роман на Даниел Дефо за Робинзон Крузо е вдъхновен от истинската история на корабокрушенец от 18 век. Ако попаднете на острова, на който е претърпял корабокрушение героят от известната книга на Даниел Дефо - Робинзон Крузо сте склонни да мислите, че сте в идилия, обляна от слънце с пясъчни плажове и палми. С една дума това не е лошо място да корабокруширате.

Но на острова, за който се предполага, че е вдъхновил книгата няма нищо подобно. Той се намира в Тихия океан, близо на 700 км от бреговете на Чили и често е забулен в мъгла. Островът на Робинзон Крузо е най-големият от островите Хуан Фернандес - малък архипелаг, който сега е чилийска територия. Връзката му с книгата на Даниел Дефо датира от 1704, когато британски пиратски кораб акостира на острова.

Екипажът му е бил болен и изтощен. Един от моряците, млад шотландец, наречен Александър Селкирк, казва, че е лудост да продължат своето пътуване и спори с капитана за това. Какво се е случило след това не е ясно. Или Селкрик отказва да се присъедини към кораба, или е бил принуден да напусне от капитана. Така или иначе, той остава на малкия, необитаем остров, докато корабът отплава в далечината.

Салкрик оживял тук само за следващите четири години и четири месеца, оцелявайки на риба, плодове и диви кози, докато друг британски кораб го качва през 1709 г. Капитанът на този кораб го описва като "човек в кози кожи, които изглежда толкова диво, колкото тях". Селкрик се връща обратно в Лондон, където той се превръща в нещо като знаменитост. Дефо чува за историята и очевидно я използва (поне частично) като основа за Робинзон Крузо, публикувана през 1719.