Археолози се опитват да разкрият загадката на скелетите на шестима млади мъже, открити в пещера на испанския остров Гран Канария, съобщи Ройтерс.

Доказателствата, намерени в рамките на археологическия обект в залива Калета де Ариба сочат, че скелетите са принадлежали на хора, убити насилствено преди векове. Възможно е смъртта им да е предшествала превземането от испанците на архипелага край северозападна Африка през 15-ти век.

„Те не са точно погребани... Това е погребална практика, която свидетелства за много силно символично насилие“, обясни Вероника Алберто, ръководител на проекта за разкопките, пише БТА. Телата са били насилствено поставени върху скалистата повърхност, а след това върху тях са хвърляни камъни, уточни тя. Някои скелети са намерени с ремъци или връзки около крайниците им.

„Може да е аборигенно погребение, но поради характера на археологическия обект трябва да го разширим и да имаме предвид, че скелетите може да са от други периоди след завоеванието – от 16-ти, 17-ти или 18-ти век“, добави Алберто.

Заради липсата на предмети, които могат да помогнат при установяването на периода, учените сега чакат резултатите от радиовъглеродните тестове за датиране на костите.

Археолозите твърдят, че това не е типично място за погребение, защото са намерили само скелети на мъже. И шестимата покойници са имали силни ръце, което означава, че вероятно са участвали в един и същ вид физическа дейност.