Много се е изписало за един особен вид палма, наречена Socratea exorrhiza, която вирее в Еквадор. Наричат я по-често "ходещата палма" и според учените, тя може да "измине" до няколко сантиметра на ден, пише Neatorama.

Изглежда, че всичко идва от уникалната коренова система на тези дъвета. За разлика от други дървета, които имат корени напълно скрити под земята, "ходещите" палмови дървета имат по-високо разположена коренова система, която започва близо до основата на ствола им.

Някои биолози твърдят че тези дървета "ходят" чрез прорастване на нови корени, които им позволяват да се придвижват много бавно през гората. Тяхната цел - ново място с по-солидна почва и повече слънчева светлина.

Снимка: Ammit Jack/Shuttersock / Shutterstock

Други обаче считат, че именно дърветата, които генерират нови корени остават закотвени на едно място. Това че изкарват нови корени не означава, че ги използват, за да се придвижват.

Тогава за какво са му на дървото такива разклонени корени над почвата? Учените не са сигурни. Едно предположение е, че така си осигурява стабилност в блатисти райони. Друга теория смята, че по този начин палмата се стреми да израсне още по-високо, а вложената биомаса е по-малка отколкото ако бе вложена в стеблото.

Едно е сигурно - история като тази действително може да дъхнови фантастични създания като древните енти във "Властелинът на пръстените".

Gallery

Снимка: Edgloris Marys / Shutterstock