Емисиите на въглероден диоксид, свързани с горските пожари, са достигнали най-високото си ниво от две десетилетия през месец февруари в Бразилия, Венецуела и Боливия, сочат данни на европейската обсерватория "Коперник", цитирани от АФП.

Според базата данни на "Коперник", посветена на пожарите и събирана от 2003 г., изчислените емисии през февруари (за периода до 27-и) са били най-високите за този месец - 4,1 мегатона за Бразилия и 5,5 мегатона за Венецуела. 

Числото е достигнало 0,3 мегатона за Боливия, което също е месечен рекорд според бюлетина на "Коперник". 

"Много региони на Южна Америка претърпяха засушавания, които допринесоха за повишен риск от пожари. Това намери отражение в наблюдаваните от нас пожари", обясни Марк Парингтън, учен от службата за мониторинг на атмосферата в обсерваторията "Коперник".

Специалистът допълва, че прогнозите им за състава на атмосферата също така показват, че циркулацията на дим обхваща значителна площ от региона, което води до увеличаване на замърсяването на въздуха в гъсто населените райони.

"Наблюдавахме увеличаване на броя на пожарите и свързаните с тях емисии по време на пика на пожароопасния сезон за тропическите региони на Южна Америка, а също и по-на юг в Боливия, в допълнение към широко обсъжданите пожари в Чили и Аржентина по-рано през февруари", казва още Марк Парингтън.