Животът е кратък и ние прекарваме доста голяма част от него в сън. И затова идеята за хипнопедията или способността да учим докато спим, е особено привлекателна за голям брой хора.  Но ново изследване твърди, че хипнопедията не е нищо повече от пожелателно мислене и нещата просто не стоят така, както хипотезата ни обнадеждава.  Според екип от учени, въпреки, че мозъкът е способен да чува определени звуци по време на сън, способността му да ги подреди и групира правилно в поредица напълно изчезва, след като се отнесем в дебрите на бога на съня Хюпнос.

Данните от изследването показват, че когато спи мозъкът просто не функционира по начина, по който го може и прави, докато е буден. И това поставя биологични ограничения върху границите на нещата, които на теория биха могли да се научат насън.

Учените са използвали магнитоенцефалография, за да измерят активността на 26 участници по време на будно и сънно състояние. От сънното състояние била избрана специално фазата, която не съвпада с фазата на бързото движение на очите и по време на която активността на мозъка е силно синхронизирана. И в двата случая участниците са били подложени на серии от звуци, които или са били напълно случайно генерирани, или са били организирани в серии. Данните са показали, че мозъкът функционира по съвсем различен начин в двете състояния.

Science Alert