Добрият сън е едно от ключовите условия за продуктивен и приятен ден.

Множество неща обаче могат да попречат на човек да се наспи. Въпреки че съществуват някои прости начини да предотвратим хъркането например, науката познава доста по-странни и направо шантави навици, които също спохождат хората.

Ето някои от тях.

1. Говорене насън

Говоренето насън възниква, когато човек говори или издава звуци в съня си.  Понякога речта може да е ясна, а друг път неразчленена или направо безсмислена. Това изглежда странно, но обикновено не е упорит проблем. Феноменът често се свързва с болест, прекаляване с алкохол, повишен стрес или недостиг на сън.

2. Парализа по време на сън

Този вид парализа обикновено се появява точно преди да се събудите, когато имате усещането, че сте будни, но все още не може да движите нито една част на тялото си. При този феномен част от мозъка се събужда по-рано от другите, което дава усещане за внимание, макар че мускулите на тялото са парализирани. Това е стряскащо явление, но не е опасно.

3. Усещане за падане

Обикновено когато сънувате, тялото ви е сковано, но понякога започвате да сънувате преди тялото да се е отпуснало напълно. В такива случаи някои по-живи сънища със сцени като падане от скала, небе или просто спъване, създават доста ужасяващо усещане. Причините са свързани с умора и прекален стрес.

4. Ходене насън

Сомнамбулите са едни от по-добре изучените типове и обикновено за такива приемаме хора, които стават от леглото по време на сън и започват да ходят. Като правило, по-късно те не си спомнят за нищо, което се е случило по време на сън. Щурането из стаята или къщата може да не е толкова опасно, но невъзможността да си припомниш каквото и да било е доста страшна. И тук алкохолът, стреса и някои лекарства са сред основните причини.