Това е една от най-забележителните и внимателно издигнати структури на света. Ново изследване обаче показва, че Хеопсовата пирамида всъщност е наклонена вследствие на грешка, която строителите са допуснали преди 4500 години, пише Science Alert.

Оказва се, че западната страна е малко по-дълга от източната. Това означава, че в основата квадратът не е правилен, въпреки че отдалече изглежда точно обратното.

Откритието е направено от Glen Dash Research Foundation и Ancient Egypt Research Associates (AERA). Екипи от двете организации са проучвали величествената структура, за да разберат по-добре оригиналните й пропорции.

По времето, когато пирамидите са били строени (преди около 4500 години при управлението на фараона Хеопс), те са били облицовани с бял варовик. С годините обаче тази външна обвивка е била сваляна (най-вероятно за други строителни проекти).

„Голяма част от варовика е бил махнат през вековете, за да бъде използван наново за строителен материал. В края на краищата пирамидите са започнали да изглеждат такива, каквито са днес – без по-голямата част от външната си обвивка“, казва ръководителят на Glen Dash Research Foundation.