Ето на какво се дължи сутрешната ерекция

11 ноември 2018 г., 09:49
13908

MilanMarkovic78 / Shutterstock

Всеки един мъж знае за какво става въпрос - онзи момент рано сутрин, когато току що сте се събудили и вече сте в бойна готовност. Този феномен се нарича "сутрешна ерекция" и наистина няма защо да се притеснявате - съвсем нормално е, обяснява ASAP Science.

Подобно на замъгленото зрение и схващането в мускулите, сутрешната ерекция е естествена реакция на организма, резултат от кръвообращението в тялото. Тя започва още по време на сън, което почти винаги се случва през нощта.

Според едно от обясненията сутрешната ерекция се дължи изцяло на мокри сънища и сексуални фантазии и е свързана с БДО ( бързо движение на очите или REM – Rapid Eye Movement). Установено е, че по време на БДО се “случват” по-голяма част от ярките сънища, които сме способни да запомним при събуждане. Така пенисът получава ерекция очаквайки полово действие, заради някои нервни рефлекси стимулирани по време на БДО.

Друго обяснение пък гласи, че ерекцията сутрин се дължи на пълния пикочен мехур, който се опитва да ни предпази от нощно напикаване и това води до ерекция в пениса. Ако искате да разберете нещо повече за това явление, вижте и този забавен и информативен видео клип.

Ключови думи:
Коментари