За проблемите с ерекцията или еректилната дисфункция има разнообразни причини. Тя засяга както по-възрастни, така и по-млади мъже. С подходяща диета и поведение може да подобрите здравето на кръвоносните си съдове, а оттам – да увеличите притока на кръв към пениса. Ето кои 7 домашни средства се грижат за по-твърда ерекция.

1. Тиквени семки

Вече се уверихте въз основа на шамфъстъка, че аргининът е много специална аминокиселина. Все пак най-големите количества аргинин се съдържат в тиквеното семе. Освен че снабдяват организма с полезни минерали, като цинк и магнезий, семките на тиквата се грижат и за по-твърда ерекция, тъй като аргининът подобрява притока на кръв към тъканта на пениса. Следователно шепа тиквени семки на ден помага не само за засищане на глада. 

2. Пшенични кълнове

Изследване на Миланския университет от 2017 г. показало, че пациентите с еректилна дисфункция имат значително по-ниски стойности на аминокиселините цитрулин и аргинин от здравите мъже. Недостигът на тези вещества, които се преобразуват в съдоразширяващия азотен моноксид, може значително да увеличи риска от проблеми с ерекцията. И тук на помощ се притичат пшеничните кълнове. Тъй като съдържат големи количества както цитрулин, така и аргинин, с тяхна помощ улучвате с един куршум два заека. Освен това пшеничните кълнове са добър източник на баластни вещества и минерали, като например желязо. Поръсвайте салатата с тази супер храна и ще се уверите в нейните полезни свойства.

3. Шафран

Подправките имат голямо влияние върху нашето здраве, както го е доказала в отрицателен смисъл солта. Обратен пример е екзотичният шафран, който според учените може успешно да противостои на еректилната дисфункция. Това доказало изследване върху 173 мъже, на които или давали подправката орално в концентрирана форма, или директно намазвали пениса с етерично масло от шафран. За разлика от плацебото и двата метода довели до съществено повишаване на еректилната способност. Като възможни причини се посочват укрепващите нервите, както и антиоксидантните и противовъзпалителни свойства на шафрана. Ето защо за в бъдеще не се скъпете да си набавяте тази чудотворна подправка.

4. Силови тренировки

Спортът е не само здравословен, но някои видове помагат и за подобряване на ерекцията. Такива са силовите тренировки със или без уреди. Редовните упражнения за изграждане на мускулна маса повишават нивото на тестостерона. Ниската стойност на този мъжки хормон може да доведе до разграждане тъканта на кавернозното тяло. За да се радвате на по-твърда и продължителна ерекция, добре е най-малко два пъти седмично да тренирате вдигане на тежести.  Ако имате някакви съмнения относно здравето на въпросната тъкан, лесно ще ги потвърдите или разсеете, като се прегледате с ултразвук.

5. Диня

В месото на динята се съдържа аминокиселина, която наистина е способна да се погрижи за по-твърда ерекция. Много научни изследвания доказват, че цитрулинът помага при по-незначителни еректилни проблеми. Например в един италиански експеримент върху 24 мъже оралният му прием довел до това, че ерекцията на половината участници станала с една трета по-твърда. Освен това средната им месечна полова активност се удвоила. Причина за силното действие на цитрулина е веригата от химични реакции, благодарение на които възниква ерекцията. При сексуална стимулация се освобождава веществото цикличен гуанозин монофосфат (цГМФ), камерите на кавернозното тяло на пениса се отварят и в него нахлува кръв. Медикаменти като виаграта предотвратяват разграждането на цГМФ, вследствие на което ерекцията става по-твърда и по-продължителна. Хранителни продукти като динята действат по подобен начин. В организма аминокиселината цитрулин се преобразува в азотен моноксид, като по този начин повишава концентрацията на цГМФ и разширява кръвоносните съдове, включително тези на пениса.

6. Краставица

Подобно на динята краставицата също съдържа големи количества цитрулин. Ето защо е добре във всекидневното ви меню да присъства салата от краставици, а всеки сандвич, който изяждате, да е украсен с кръгчета краставица. Освен това трябва да намалите телесното си тегло – ако е в повече – и да приемате предимно растителна храна. Наистина, динята и краставицата могат да допринесат за по-твърда ерекция, но ако искате да отстраните по-дълбоките причини за еректилната дисфункция, трябва да се консултирате с уролог. Здравословният хранителен режим ще ви помогне да предпазите капилярите на пениса си от артериосклероза.

7. Шамфъстък

Наред с плодовете и зеленчуците определени ядки също се грижат за по-твърда ерекция. В едно турско изследване върху 17 мъже с еректилна дисфункция всеки ден в продължение на три седмици давали на участниците по 100 грама шамфъстък. Резултатите били впечатляващи: както измереният с ултразвук приток на кръв към пениса, така и субективното усещане на мъжете се повишили значително. И като страхотен страничен ефект – нивото на лошия им холестерол се понижило съществено за сметка на добрия. Възможните причини за това чудодейно действие на шамфъстъка, от една страна, е високото им съдържание на аргинин – аминокиселина, която подобно на цитрулина разширява кръвоносните съдове, а от друга – фактът, че тези ядки са богати на антиоксиданти, които намаляват възпаленията по стените на артериите. Достатъчно основание да включите в менюто си повече ядки като шамфъстъка.