Два изкуствени палеца за крака, единият от които е открит на стъпалото на древна египетска мумия, са първите функционални протези на света, показа проучване. Учудващо реалистичният палец, направен от египетско папие-маше - лен, лепило и гипс, се съхранява в колекцията "Гревил Честър", а другата протеза - стъпало от три части, изваяни вещо от дърво и кожа, е на показ в Египетския музей в Кайро.

Необичайните телесни части датират отпреди 600 г. пр. н. е. и са по-стари от римския "крак от Капуа", направен 300 години преди новата ера. Досега той се смяташе за най-старата човешка протеза, пише в. "Дейли Мейл". 

В рамките на проучването, проведено от д-р Джаки Финч от Манчестърския университет, двама доброволци, изгубили десните палци на краката си, изпробвали египетските артефакти и ги намерили за много удобни. 

"За да бъде класифицирана като истинска протеза, изкуствената телесна част трябва да отговаря на няколко критерия - заяви д-р Финч пред авторитетното списание "Ланцет". - Първо, материалът, от който е направена, трябва да издържа на тежестта и движението на тялото и да не се напуква и чупи при употреба. Пропорциите също са важни, а видът й трябва да е достатъчно автентичен, за да е приемлив както за ползвателя, така и за хората около него. Протезата трябва да се пази чиста, затова трябва да е удобна за сваляне и поставяне. Най-важно обаче е да помага при ходене." 

"Палецът на крака носи около 40% от тежестта на тялото и отговаря за изтласкването му напред, макар че хората, които са го изгубили, лесно се адаптират - добави тя. - За да се определи нивото на функциониране [на протезата], прилагаме техники за анализ на вървежа, които включват интегрирани камери и устройства за измерване на налягането, поставени по лабораторната пътека." 

Доброволците трябвало да носят изкуствените палци с реплики на истински египетски сандали. Никой не очаквал те да се чувстват особено комфортно, но за всеобща изненада единият участник започнал да ходи много добре и с двете древни протези. И двамата доброволци намерили пръста от Кайро за особено удобен. 

Палецът от "Гревил Честър" показва следи от редовна употреба, докато този от Кайро е по-запазен, но и по-опростен като форма. 

"Износването на палеца от "Гревил Честър" и основните елементи на изработка на този от Кайро ме карат да мисля, че и двете протези са били носени от собствениците си, а не просто закачени за краката им при мумифицирането от религиозни или ритуални съображения, заяви д-р Финч. - Ако това е така, то първите успехи в този клон на медицината трябва заслужено да се признаят на древните египтяни."