Миналата седмица археолози обявиха, че са открили най-големия древен град в Египет до момента. Находка, която ще хвърли повече светлина върху живота на обикновените хора от онази епоха.

Преди приблизително 3400 години фараонът Аменхотеп III е управлявал един наистина величествен град край Луксор (срещу Долината на кралете). С течение на времето обаче селището е било буквално заровено под пустинните пясъци на Египет. Днес то най-накрая е открито отново и египтолозите го описват като най-важната археологическа находка в Египет от откриването на гробницата на Тутанкамон – внука на Аменхотеп III – през 1922 г. И тази находка, подобно на въпросното прословути откритие, датира от времето на 18-тата династия на Древен Египет, една от най-известните и най-могъщи въобще.

Египетският археолог и бивш държавен министър по въпросите за древността Захи Хавас обяви откритието в своята Facebook страница. Според него през последните 7 месеца са направени множество невероятни находки, които до този момент не са били анонсирани официално. Градът е наречен Възходът на Атен или Изгубеният златен град. В него откриваме кирпичени стени, високи до 3 метра, както и множество стаи, пълни с предмети като пръстени и керамични изделия, които (като по чудо) все още никой не е откраднал. Много от тях носят отличителния белег на Аменхотеп III.

Zahi Hawass Announces Discovery of 'Lost Golden City' in Luxor The Egyptian mission under Dr. Zahi Hawass found the...

Posted by Dr. Zahi Hawass on Thursday, 8 April 2021

Идентифицирани са функциите на много от пространствата в града, включително административен район, пекарна, голяма кухня и жилищен квартал. Хавас описва града като „най-голямото административно и индустриално селище през епохата на Египетската империя на западния бряг на Луксор.“ Множество отливки са били използвани са създаването на декорациите в храмовете и гробниците. Съд, съдържащ приблизително 10 кг сготвено месо, е белязан с годината на създаване и фестивала, за който е бил изработен.

Административният район се отличава само с един вход, което според Хавас представлява своеобразна мярка за сигурност – „по този начин можеш да контролираш входа и изхода към затворените помещения“. Освен това е частично обграден от стени във вълнообразни форми. Въпреки че този строителен стил се среща рядко в Древен Египет, той датира основно от времето на 18-тата династия. Впоследствие е възприет от множество други култури, тъй като предоставя повече защита от обикновените прави стени, при това без да изисква добавянето на втори пласт тухли.

„Откриването на изгубения „Златен град” е второто по големина археологическо откритие в египтологията след гробницата на Тутанкамон, което ще хвърли светлина върху различни аспекти от живота на древните египтяни по време на разцвета на империята на западния бряг на Нил – казва проф. Бетси Брайън от университета „Джонс Хопкинс“. - Може би това откритие ще разкрие и друга загадка: защо Ехнатон и съпругата му Нефертити са избрали да се преместят в района на Амарна.“

Аменхотеп III е деветият египетски фараон от 18-тата династия. Син на Тутмос IV и царица Мутемуйи. Той управлява Египет цели 38 години именно в периода на разцвет на древноегипетската цивилизация. Откритието на древния град идва в особено подходящ за Египет момент, тъй като туристическата индустрия пострада особено през последната година заради пандемията от COVID-19. В желанието си да привлече вниманието на потенциалните пътешественици, съвсем наскоро Египет проведе пищно шествие и транспортира мумифицираните останки на 18 древни царе и 4 царици през Кайро от емблематичния египетски музей до новия Национален музей на египетската цивилизация.

Източник: IFLScience