Археолози откриха два гигантски сфинкса по време на реставрация на древния египетски погребален храм на фараона Аменхотеп III в Луксор, съобщават от Египетското министерство на туризма и антиките.

Аменхотеп III ръководи Египет преди около 3300 г. Времето на управлението му е период на разцвет на древноегипетската цивилизация, отличава се с редкия за този период траен мир.

Варовиковите статуи са високи почти 8 метра и изобразяват Аменхотеп III под формата на сфинкс –митологично същество с тяло на лъв и глава на човек. Към тях откриваме и украса за глава с форма на мангуста, царска брада и широка огърлица.

Египетско-германската археологическа мисия открива статуите, потопени наполовина във вода, в храма, известен още като „Храмът на милион години“.

Археолозите се натъкват и на три черни гранитни бюста на Секмет – богинята на войната, която се асоциира и с изцелението и често е изобразена като полулъв.

Гранитен бюст на богинята Секмет. Източник: Египетското министерство на туризма и антиките

Останките от стените и колоните са декорирани с надписи, посветени на церемониални и ритуални сцени, допълват от министерството.

Според д-р Хориг Соросиян, ръководител на египетско-германската мисия, големите сфинксове разкриват местоположението на специален път за процесии, използван по време на празненства.

След като почистват и реставрират статуите, археолозите откриват надпис върху гърдите, гласящ „любимият на Амон-Ре“ – препратка към бога на слънцето, който често се изобразява като сфинкс.

По-голямата част от погребалните храмове, изградени в близост до крайбрежието на река Нил от Аменхотеп III, са унищожени от земетресение.

Що се отнася до настоящия погребален храм, неговата основна функция е да се принасят дарове на Аменхотеп III след неговата смърт.

Проектът по възстановяването както на храма, така и на Колосоте на Мемнон – две масивни статуи на фараона, започва през 1998 г. по ръководството на египетското министерство на туризма.

Източник: Business Insider