Археолози откриха древен защитен механизъм в Хеопсовата пирамида

03 август 2016 г., 18:40
15625

Nort / Shutterstock

Египетските пирамиди продължават да ни удивляват със своите мистерии. Учените обаче малко по малко отключват всички техни тайни, пише iflscience.

В един от последните епизоди на The Science Channel египтологът Марк Лехнер разказва за поредица от вдлъбнатини, открити пред самата гробница на Хеопс в Хеопсовата пирамида. Г-н Лехнер вярва, че някога строителите са изградили семпли защитни механизми – поредица от дебели гранитни блокове, които да запречват пътя към гробницата.

„Строителите на Хеопс са създали своеобразна защита срещу всеки, който иска да влезе в гробницата на фараона (в случай, че въобще стигне до нея), разказва египтологът в Unearthed.

“Тези вдлъбнатини и издатини не са декоративни – допълва той. Те са част от една доста примитивна машина.“

Вдлъбнатините са служили за насочването на гранитни плочи към входа, както и за поддържането им във вертикална позиция. Няколко други блокове е трябвало да се спуснат в самия проход и напълно да го блокират.

Поне това е била първоначалната идея. Гробницата „вероятно е била ограбена в периода между смъртта на Хеопс и края на Старото царство (около 2134 пр. Хр.), пише г-н Лехнер в своята книга The Complete Pyramids. Това, което е останало от гробницата, е „само“ един голям червен гранитен саркофаг. Някои археолози обаче смятат, че тази гробница е своеобразна примамка и че истинската все още не е открита.

Изследователи вярват, че пирамидата все още крият тайни помещения. През 2011 г. учени съобщават, че са забелязани „термални аномалии по време на нагряването и охлаждането на структурата“ (то при изгрев и залез слънце. Възможни са няколко хипотези за това – например наличието на големи кухини във вътрешността – било то естествени (пукнатини) или все още неоткрити гробници.

Проучвания на роботи, които преминават през шест от шахтите на пирамидата (четири, тръгващи от гробницата на Хеопс и две от тази на царицата) откриват три медни врати. За да разберат дали наистина има все още неоткрити помещения, учените използват космическите лъчи, за да картографират интериора на пирамидата.

Коментари