В немалка част от живота на всички ни днес присъстват елементи от културата на Япония – в анимето, японските телевизионни сериали, сушито, музиката. Дори нещо толкова обикновено и популярно като караокето трябва да знаете, че води произхода си именно от Япония. Все пак съществуват няколко неща, на които можете да попаднете само в Страната на изгряващото слънце.

1. Светофари.

Видите ли зеленото човече, пресичате улицата – всички знаем това от деца. На някои кръстовища в Япония обаче няма да видите никакво зелено човече на светофара, а вместо него - зайчето Мифи – герой, създаден от холандския автор на детски книжки Дик Бруна. Как обаче това е навлязло в японската култура? Отговорът е прост: Мифи изглежда като Хелоу Кити – лицето на популярната марка (най-известната измислена героиня на японската компания Санрио. Името означава буквално Котенцето Здравей).

2. Заведения.

Свикнали сме да седим на столове в кафенето, бара, ресторанта. Японците обаче предпочитат по-голям комфорт, който да се доближава до домашния уют, затова в заведения ще видите нещо като ниски кресла, в които можете да се излегнете. Европейците ги наричат „изакая“ – по името на кръчмите, където традиционно има такива столове.

3. Масажори за глава.

За да се освободим от стреса или да облекчим главоболието, често си служим с масажор за глава. В Япония той изглежда като многоцветен октопод – електрическо устройство, което може да се похвали с много по-креативен дизайн от европейския.

4. Чипс.

Чипсът „Прингълс“ отдавна е придобил световна популярност и е навлязъл почти навсякъде. Ако си купувате от Япония обаче, внимавайте, защото вместо чипс ще получите нудъли.

5. Сами в кафенето.

Не е необичайна гледка да видите човек, който пие сам кафе или обядва сам на масата. Някои хора дори предпочитат да си почиват по този начин, избягвайки необходимостта да водят разговор. В Япония обаче посетителите, които са сами на масата, получават огромна плюшена играчка Момин, която се настанява на съседния стол, за да не се чувстват самотни.

6. Кафе машините.

Повечето кафе машини по света си приличат – много бутони с възможности за различни напитки (кафе, чай, капучино, мляко с какао и т.н.) и картонени чашки. В Япония е разработена услуга, която дава възможност да поръчате кафе чрез специално приложение и да си го вземете от магазина в определено време (избрано от вас). Тази услуга набира все по-голяма популярност. Вместо картонени или пластмасови чашки, има бутилки с многоцветни етикети, които можете да надписвате.

7. Бисквитки.

Сещате ли се за пликчетата с бисквити във формата на животни? Винаги е забавно да отгатнете какво животинче ще ви се падне – крокодил, мечка, слон… И в Япония си ги имат, само че не са животинчета, а покемони.

8. Нова година и Коледа.

По тези празници обикновено готвим вкусно и имаме големи празненства. Трапезата е отрупана с всевъзможни вкусотии – това е разликата между обикновения делничен ден и празника. В Япония хората гледат по съвсем различен начин на тези неща обаче. Познайте какво! На Коледа те предпочитат да похапват пилешко от KFC.

9. Суши.

Ако обичате често да похапвате суши, вероятно сте забелязали, че оризът обикновено се разпада, докато го държите с пръчиците и измине пътя от купата до устата ви. В Япония нямат такъв проблем, защото си имат специална рецепта - оризът се смесва със специален сос, който съдържа захар, сол и оризов оцет.

Цветелина Велчева по материали от Bright Side