В немалка част от живота на всички ни днес присъстват елементи от културата на Япония – в анимето, японските телевизионни сериали, сушито, музиката. Дори нещо толкова обикновено и популярно като караокето трябва да знаете, че води произхода си именно от Япония. Все пак съществуват няколко неща, на които можете да попаднете само в Страната на изгряващото слънце.

1. Светофари.

Видите ли зеленото човече, пресичате улицата – всички знаем това от деца. На някои кръстовища в Япония обаче няма да видите никакво зелено човече на светофара, а вместо него - зайчето Мифи – герой, създаден от холандския автор на детски книжки Дик Бруна. Как обаче това е навлязло в японската култура? Отговорът е прост: Мифи изглежда като Хелоу Кити – лицето на популярната марка (най-известната измислена героиня на японската компания Санрио. Името означава буквално Котенцето Здравей).

2. Заведения.

Свикнали сме да седим на столове в кафенето, бара, ресторанта. Японците обаче предпочитат по-голям комфорт, който да се доближава до домашния уют, затова в заведения ще видите нещо като ниски кресла, в които можете да се излегнете. Европейците ги наричат „изакая“ – по името на кръчмите, където традиционно има такива столове.

3. Масажори за глава.

За да се освободим от стреса или да облекчим главоболието, често си служим с масажор за глава. В Япония той изглежда като многоцветен октопод – електрическо устройство, което може да се похвали с много по-креативен дизайн от европейския.

4. Чипс.

Чипсът „Прингълс“ отдавна е придобил световна популярност и е навлязъл почти навсякъде. Ако си купувате от Япония обаче, внимавайте, защото вместо чипс ще получите нудъли.

5. Сами в кафенето.

Не е необичайна гледка да видите човек, който пие сам кафе или обядва сам на масата. Някои хора дори предпочитат да си почиват по този начин, избягвайки необходимостта да водят разговор. В Япония обаче посетителите, които са сами на масата, получават огромна плюшена играчка Момин, която се настанява на съседния стол, за да не се чувстват самотни.