Хората, живели хиляди години преди нас, са успели да създадат някои наистина поразителни постройки. Те са толкова грандиозни, че учените векове наред се опитват да отговорят на въпросите „Кой?“, „Защо?“ и най-вече „Как?“ са били издигнати. Съществуват най-различни теории – от практични до извънземни.

Да видим…

Gallery
Стоунхендж

Стоунхендж е най-известният мегалитен паметник в света – кромлех с диаметър около 100 метра. Намира се в средата на равнината Солсбъри в графство Уилтшър, Кралство Великобритания. Строителството на рова и землената част е датирано около 30 век пр.

Guliver / iStock

Gallery
Баалбек, Ливан

Баалбек е древен град в долината Бекаа в Ливан, който се намира на един час път от столицата Бейрут. Въпреки че тази местност е била заселена от дълбока древност (първите селища са се появили тук преди около 5000 години), не се срещат никакви сведения за града чак до 4 в. пр. н.е. Тогава градът се е наричал Хелиополис и е бил голям религиозен център. 

На руините в Баалбек са посветени голям брой изследвания, което не е учудващо, тъй като в него са се запазили развалините на най-големите в света антични римски храмове. Те са построени върху древна мегалитна основа, в която по неизвестен досега начин са положени и три от четирите най-големи в света камъка, дело на човешката река, наречени Трилитони. 

Guliver / iStock

Gallery
Нюгрейндж, Ирландия

В долината на река Бойн в Ирландия се издигат няколко огромни каменни могили с кръгова форма. Най-известната е Нюгрейндж, до нея са Ноут и Даут, а малко по-нататък Лох Крю.  Келтската гробница е построена около 3200 г. пр. Хр., което я прави с 600 години по-стара от пирамидите в Гиза. Предполага се, че Нюгрейндж е било място от астрологическо, духовно, религиозно и церемониално значение. Самото му изграждане показва, че говорим за много добре организирано общество, с изключително добри познания по строителство, архитектура и астрономия.

Guliver / iStock

Gallery
Долмените - древните чудеса на Северен Кавказ

Кавказките долмени, обхващайки територията на южна Русия, се точат чак до Абхазия. Те имат формата на камери, докато често пъти по света срещаме и такива във вид на стълбове (да си спомним Стоунхендж). Абхазците ги наричат Дом на душата, менгрелите – Дом на великаните, черкесите – Дом на джуджетата.

Guliver / iStock

Gallery
Каменните лабиринти на Русия

Соловецките острови са украсени със специфични спираловидни лабиринти. Местните ги наричат „вавилонци“. Входът и изходът е един и същи. Съответно ако следвате следите, образувани от гигантските камъни, рано или късно ще излезете отново от лабиринта. Каква функция обаче са изпълнявали в миналото? Според някои учени това са били капани за риби, според други – лабиринтите са били средство за забавление, място за танци и игри.

Guliver / iStock

Gallery
Петра, Йордания

Древният град Петра е разположен на територията на днешна Йордания, на височина над 900 метра над морското равнище и на 660 метра над окръжаващата местност – долината Арава в тесния каньон Сик. В северната и южната част има проходи към долината, а от изток и запад има естествена преграда от отвесни скали, високи до 60 метра. Древният град Петра се е намирал на кръстопътя на два от най-важните търговски пътища - единият е свързвал Червено море с Дамаск, а другият – Персийския залив с Газа и крайбрежието на Средиземно море. Тръгващите от Персийския залив кервани с ценни стоки цели седмици мъжки са понасяли суровите условия на Аравийската пустиня, докато достигнат проходите в тесния каньон Сик, водещ до дългоочакваната Петра. Там пътешествениците са намирали подслон, храна и живителна прохладна вода. 

Guliver / iStock

Gallery
Каменните топки в Коста Рика

Археологията ни е изправяла пред всякакви загадки. Една от най-големите обаче се намира в южната част на Коста Рика, където по земята са разпръснати стотици  гладки каменни сфери, сякаш излезли от детска кутия с  колекция от топчета. Тези в Коста Рика обаче са доста големи и едва ли стават за игра. Най-едрите от тях са с диаметър до 2 метра и тежат по 16 тона.

Каменните кълба се намират главно в южната област Дикис Делта, както и на остров Исла дел Каньо, на около 30 км от брега. Топки са открити и в други части на Централна Америка. Никъде обаче те не са толкова много и с такова добро качество като в Коста Рика, където са около 300 на брой. Според мнозина те са съвършени като пропорции и гладкост, което прави мистерията около създаването им още по-голяма. Изследванията на учените се затрудняват и от факта, че повечето от топките са преместени от оригиналните им места в джунглата, където са открити. Затова вече е невъзможно да се установи за какъв период са били създадени. Кой е направил тези топки и каква е била целта им? И на двата въпроса учените не могат да дадат категоричен отговор. Съществуват най-различни митове. Според един кълбата идвали от изгубения континент Атлантида, а според друг са дело на самата майка природа.

Marco Diaz Segura / Shutterstock

Gallery
Теракотената армия, Китай

Те стоят там вече близо 2200 години. Пазят своя император Цин Шъхуан, погребан на около 1,5 км от тях. Първият император на Китай, който обединява страната през 221 г. пр.н.е., построява първата част от Великата китайска стена, въвежда единни мерки, пари и писменост в дотогава разпокъсаните княжества. Повече за теракотената армия можете да научите тук.

Guliver / iStock

Gallery
Ангкор Ват, Камбоджа

Ангкор Ват е храмов комплекс в град Ангкор в Камбоджа, смятан за най-големия религиозен паметник в света. Първоначално основан в началото на XII век като индуистки храм, към края на века той постепенно е превърнат в будистки.

Общоприето е схващането, че Ангкор Ват е служил за погребален храм на крал Суряварман II. Храмът е построен на запад, за да съответства на символизма между залязващото слънце и смъртта. Барелефите, изградени в храма, са подредени от ляво на дясно по реда на Хинди, който също описва погребален ритуал.

Guliver / iStock

Gallery
Тимбукту, Мали

Заселен от туарегите (първите „сини хора на Сахара“) в началото на ХІІ в., Тимбукту носи едно от тези легендарни имена, които извикват във въображението образи на нещо изплъзващо се и мистериозно, на някакво далечно кътче на света, до което е невъзможно да стигнете или, щом прис тигнете, да проникнете в него. Неговата великолепна Голяма джамия (чиито цветове са освежавани всяка година след силните дъждове) е най-голямата и най-сложната кирпичена сграда в света. На юг от тук е географски изолираната страна на догоните, създали една интригуваща цивилизация, отхвърлила и християнството, и исляма, запазила традициите и обичаите на своите изповядващи анимизма предци, които са дошли тук преди 700 години, вероятно от Либия.

Guliver / iStock

Gallery
Статуите на Великденския остров

Това е един от най-любопитните острови на нашата планета. Мистично място със странни статуи, чиито произход остава неясен. Географски изолиран в Тихия океан, Великденският остров става все по-желана и посещавана дестинация на пътешественици от цял свят, които се опитват да намерят "своята" истина за моаи.

Guliver / iStock

Gallery
Сфинксът, Египет

Колосалната структура насред пустинята е може би най-голямата мистерия за всички времена. Смята се, че тя е създадена от фараоните. Те обаче само са я възстановили. Сфинксът първоначално е бил боядисан, най-вероятно в цветовете на фараона – златно и синьо. С течение на годините, вековете, хилядолетията, вятъра, пясъка и хората са се опитвали да го рушат. Фараонската брада, овенчавала главата на монумента се е поддала на ерозията, а носът е счупен по време на военни упражнения на турската войска. 

Guliver / iStock