Ледените дискове изумяват туристи и учени вече над 100 години. При подходящи условия можете да наблюдават тънък кръгъл слой лед, който се върти във вихъра на река. Благодарение на няколко петриеви панички, магнит и малък воден резервоар, един екип физици най-сетне успя да установи защо се случва това загадъчно явление, пише iflscience.com.

Доскоро се приемаше, че въртящите се ледени кръгове се причиняват от водните течения. Макар че това понякога е фактор, съвсем не е всичко.

Ледените дискове обикновено се срещат в области със студен климат, най-често в северна Америка и северната Европа. И макар че могат да бъдат с големината на CD, наблюдавани са и такива, които достигат до 17 метра ширина.

Вижте невероятно видео по темата тук.

Учените от Университета на Лиеж, Белгия, създали ледени дискове с ширина 8,5 сантиметра с малко никелово топче в центъра. След което ги поставили във водна баня и окачили над тях магнит, за да ги държи на място на повърхността.

Както очаквали, дисковете се въртели, въпреки отсъствието на течения във водата. След това увеличили температурата на водата, карайки леда бавно да се топи. С увеличаването на температурата на водата, дисковете започнали да се въртят все по-бързо.

Това помогнало на физиците да открият връзката между топенето на леда и ротационното въртене.

В един определен момент, когато водата става по-топла, тя става и по-плътна (което, от друга страна, е и причината ледът да плава). Въпреки това, когато водата се топи от ледения диск, тя не потъва право надолу. Учените са откривали, че водата под леда прави спираловидно и донякъде хоризонтално движение, докато се спуска надолу, подобно на водата, която се изтича в мивката със спираловидно въртене.

Изследването е публикувано наскоро в научното списание Physical Review E.