Лекари в Ирландия отстраниха 50 батерии от червата и стомаха на 66-годишна жена, която ги е погълнала умишлено в желанието си да се самонарани.

Първоначално пациентката е постъпила в университетската болница „Сейнт Винсент“, след като поглъща „неизвестен брой“ цилиндрични батерии, сочи доклад, публикуван на 15 септември в Irish Medical Journal.

Рентгенова снимка показва, че в коремната ѝ област е пълно с батерии. Нито една от тях обаче не е запушила стомашно чревния ѝ тракт и нито една не е имала структурни поражения.

Първоначално медицинският екип решава да подходи консервативно – т.е. наблюдава пациентката изкъсо, за да установи каква част от батериите ще бъдат изкарани от тялото по естествен път.

В рамките на период от 1 седмица жената изхвърля 5 AA батерии. Рентгенови снимки, направени през идните 3 седмици обаче, показват, че по-голямата част от батериите не успяват да преминат през тялото ѝ. По това време тя вече изпитва дифузна коремна болка.

Жената се подлага на лапаротомия – процедура, при която хирурзите извършват прорез в коремната ѝ кухина. Те откриват, че в областта над пубиса стомахът ѝ се е разтеглил под тежестта на батериите.

Впоследствие екипът прави малък разрез в стомаха и отстранява 46 батерии от органа – както AA, така и AAA.

Четири допълнителни батерии, заклещени в дебелото черво, за „избутани“ през ректума и към ануса. В края на краищата се оказва, че жената е погълнала общо 55 батерии.

Финална рентгенова снимка потвърждава, че в стомашно-чревния вече не се крият повече батерии. Впоследствие жената се възстановява безпроблемно.

„Доколкото ни е известно, няма друг подобен случай, при който да са погълнати толкова много батерии наведнъж“, пишат лекарите в своя доклад.

Повечето случаи, свързани с поглъщането на батерии (при това основно от малките кръглите плоски батерии), включват деца. „Целенасоченото поглъщане на множество големи AA батерии с цел умишлено самонараняване е необичайно“, пишат още медиците.

В по-често срещаните случаи, свързани с деца, батериите често преминават през тялото, без да нанесат каквито и да било щети. Ако обаче се заклещят в гърлото, могат ад нанесат сериозни и животозастрашващи щети. Това е така, тъй като слюнката може да активира електрическия поток в батериите и да предизвика химична реакция, която да изгори хранопровода, да увреди тъканите и да предизвика кървене.

По-големите цилиндрични батерии също могат да предизвикат всичко това. Те обаче вървят ръка за ръка и с други проблеми – например риск от химичен теч и запушване на храносмилателния тракт.

Източник: Science Alert