Европейски, индийски и ирански лекари за първи път успешно трансплантираха изкуствено отгледани роговици на 24 пациенти с увредено зрение. Това възстановява или подобрява зрението на всички доброволци, съобщават от Линшьопингския университет в Швеция (LiU), цитирани от ТАСС.

 „Резултатите от тези експерименти показаха, че ние сме в състояние да създадем биоматериали, които отговарят на всички критерии за използването им като импланти. Освен това те могат да се произвеждат масово и да се съхраняват две години. Това ще ни позволи да решим проблема с недостиг на донорски роговици и създаване на нови методи за лечение на очни заболявания.“, каза професор Нийл Лагали.

 Според статистиката на Световната здравна организация увреждането на роговицата на окото е четвъртата най-честа причина за слепота в световен мащаб, допълва БТА. В около половината от тези случаи зрението може да се възстанови с трансплантация на роговица, но тази процедура е достъпна за изключително малък брой пациенти поради липсата на голям брой подходящи донори.

Професор Лагали и колегите му работят върху решаването на този проблем от няколко години в експерименти, насочени към създаване на изкуствено отгледани роговици. Според учените тази телесна тъкан се състои главно от колагенов протеин, който може да бъде доста лесно получен с помощта на стволови клетки или извлечен от различни тъкани на тялото на хора и животни.

За да предпазят протеина от увреждане, учените са подготвили специално фотополимерно покритие, което се нанася върху роговицата и се отстранява по време на операция, за да се имплантира в окото на пациента. В допълнение към това учените модифицират структурата на колагеновите нишки, така че този протеин да пропуска светлина по същия начин като човешката роговица и в същото време да има повишена здравина.

След тестване на безопасността и ефективността на изкуствените роговици при плъхове, проф. Лагали и колегите му събират група от 24 пациенти доброволци, живеещи в Индия и Иран. Всички тези пациенти са страдали от кератоконус - рязко влошаване на зрението или пълна слепота, свързана с дегенерация и изтъняване на роговицата.

 Според изследователите трансплантацията на изкуствена роговица е подобрила зрението и благосъстоянието на всички пациенти, включително на всички 14 участници в експеримента, които са загубили зрението си в резултат на кератоконус. Въвеждането на нова роговица не само възвръща способността им да виждат света около тях, но и намалява дискомфорта, свързан с носенето на контактни лещи.

Резултатите от експеримента, както отбелязват изследователите, превръщат тяхната разработка в особено обещаващ подход за лечение на слепота, свързана с дегенерация на роговицата. Това позволява да се произвеждат масово такива импланти и да се съхраняват дълго време, което ще даде възможност на лекарите да извършват операции за възстановяване на роговицата по всяко удобно време, обобщават професор Лагали и колегите му.