Ново проучване показва, че сериозно състояние, което може да доведе до внезапно спиране на работата на бъбреците, може да се лекува със съществуващи лекарства.

При изследване върху мишки учените установяват, че лекарствата, които обикновено се използват за лечение на стенокардия и високо кръвно налягане, предотвратяват голяма част от дългосрочните увреждания на бъбреците и сърдечносъдовата система, причинени от острото бъбречно увреждане (ОБУ).

Експертите се надяват, че откритията ще проправят пътя за подобряване на лечението на ОБУ - често срещано заболяване, което се наблюдава при около 20 % от спешните хоспитализации във Великобритания.

Състоянието обикновено се причинява от други заболявания, които намаляват притока на кръв към бъбреците, или поради токсичност, произтичаща от някои лекарства.

ОБУ трябва да се лекува бързо, за да се предотврати потенциалния фатален изход. Дори ако бъбреците се възстановят, ОБУ може да причини дълготрайни увреждания на бъбреците и сърдечносъдовата система.

От тези, които преживеят епизод на ОБУ, 30 % остават с хронично бъбречно заболяване (ХБЗ). Останалите 70 %, които възстановяват пълната си бъбречна функция, са изложени на почти 30 пъти по-висок риск от развитие на ХБЗ.

Екип от Единбургския университет установява, че пациентите с ОБУ имат повишени нива на ендотелин в кръвта - протеин, който активира възпалението и кара кръвоносните съдове да се свиват. Нивата на ендотелин остават високи дълго време след възстановяването на бъбречната функция.

След като откриват същото увеличение на ендотелина при мишки с ОБУ, специалистите започват да лекуват животните с лекарства, които блокират ендотелиновата система. Медикаментите, които обикновено се използват за лечение на стенокардия и високо кръвно налягане, действат чрез спиране на производството на ендотелин или чрез изключване на ендотелиновите рецептори в клетките.

Мишките са наблюдавани в продължение на четири седмици след ОБУ. При тези, които са били лекувани с лекарствата, блокиращи ендотелина, кръвното налягане е било по-ниско, възпалението - по-слабо, а белезите в бъбреците - по-малки.

Кръвоносните им съдове са били по-отпуснати и функцията на бъбреците също се е подобрила в сравнение с нелекуваните мишки.

Изследването е публикувано в Science Translational Medicine.

Д-р Бийн Даун, старши клиничен преподавател и почетен консултант нефролог в Центъра за сърдечносъдови науки към Единбургския университет, заяви: "ОБУ е вредно състояние, особено при възрастните хора, и дори при възстановяване може да има дългосрочно въздействие върху здравето на човека. Нашето проучване показва, че блокирането на ендотелиновата система предотвратява дългосрочните увреждания от ОБУ  при мишки. Тъй като тези лекарства вече са достъпни за употреба при хора, ние се надяваме, че ще можем бързо да проверим дали същите благоприятни ефекти се наблюдават и при нашите пациенти."

Професор Джеймс Лийпър, медицински директор на Британската фондация за сърдечни заболявания, заяви: "Нарушената бъбречна функция, която е резултат от остро бъбречно увреждане, може също така да увеличи шансовете на човек да развие и умре от заболявания на сърцето и кръвоносната система, така че е жизненоважно да намерим начини да намалим този риск.

"Това обещаващо изследване показва, че широко достъпните лекарства биха могли да помогнат за справяне с последиците от острото бъбречно увреждане, преди то да причини увреждане и допълнителни усложнения. Въпреки че ще са необходими допълнителни проучвания, за да се докаже дали това лечение е безопасно и ефективно за пациентите, настоящото ранно изследване представлява окуражаваща първа стъпка."

Източник: Medical Xpress