Американската фармацевтична компания Moderna обяви, че ваксината й срещу COVID-19 предоставя силна защита срещу коронавируса и шест месеца след поставяне на втората доза, показвайки ефективност от над 90%. Същевременно с това препаратът е над 95% ефективен при предотвратяването на тежки случаи на коронавирус, предаде Ройтерс.

Компанията също така отбелязва, че е започнала да тества нови версии на ваксината, насочени към варианата на коронавирус B.1.351 засечен първо в Южна Африка

Базираната в Кеймбридж, Масачузетс фирма заяви, че е доставила около 132 млн. ваксини в световен мащаб, от които 117 млн. дози в САЩ. Тя уточни, че е на път да осигури 300 млн. дози в САЩ до края на юли. Ваксината и се използва в над 40 страни по света.

Новите данни приближават Moderna към подаване на молба за пълно одобрение на ваксината в САЩ. След като такова бъде получено, компанията ще може да пласира ваксините пряко пред потребителите и да ги продава на частни лица и компании в САЩ.

В момента препаратът се прилага с разрешение за спешна употреба от Агенцията за контрол на храните и лекарствата за лица на 18 и повече години. Това разрешение може да бъде оттеглено във всеки един момент.

Източник: Мениджър Нюз