Жени, които имат предракови клетки на шийката на матката, може да се предпазят от рак чрез ваксина срещу човешкия папиломен вирус (HPV), установи изследване, цитирано от ДПА.

На момичета и момчета на възраст 12-13 години редовно се предлага ваксина срещу този вирус, която помага за предотвратяване на опасността от някои онкологични заболявания като рак на маточната шийка, анален рак и някои видове рак на главата и шията, допълва БТА. Ваксината се прилага от 2008 г. и на хората, които са били над 13-годишна възраст тогава, тя не се предлага рутинно.

Резултатите от ново изследване сочат, че жените, при които са установени предракови клетки на шийката на матката, може да се повлияят благоприятно от ваксината.

Когато при жена се установят високи нива на предракови клетки на маточната шийка,  тя е изложена до края на живота си на риск от развитие на рак на шийката.

Резултатите от изследване, публикувани в специализираното издание "Бритиш медикъл джърнъл", сочат, че ваксината може да спре нова поява на лезии и да защити и срещу други видове рак, причинявани от човешкия папиломен вирус.

Авторите на изследването са анализирали резултатите от 18 предишни изследвания по темата. Те показват, че рискът от повторна поява на "висок стадий на преинвазивно заболяване" намалява с 57 на сто при хора, които са ваксинирани срещу HPV успоредно с хирургично лечение на цервикалните лезии в сравнение с пациентки, които не са приели ваксина.

Благоприятният ефект е още по-силен при жените, при които е установено, че носят щам на вируса, свързван най-често с развитието на рак на шийката на матката.

Авторите обаче подчертават, че са нужни още проучвания за потвърждаване на резултатите от изследването им.