С разширена дефиниция, отговаряща на днешните времена, „Мериам-Уебстър“ обяви вездесъща истина за своята дума на 2021 година – „ваксина“.

„Това наистина представлява две различни истории. Едната е научната история - тази забележителна скорост, с която ваксините се разработват. Но има и дебати относно политиката и политическата принадлежност. Това е една дума, която носи тези две огромни истории“, коментира за „Асошиейтед pрес“ Питър Соколовски, главен редактор на „Мериам-Уебстър“.

Търсенията за „ваксина“ в „Мериам-Уебстър“ са се увеличили с 601% през 2020 година, когато бяха приложени първите дози от препарат срещу COVID-19 след бърза разработка и месеци на спекулации и дискусии относно ефикасността. Първата доза бе поставена през миналия декември във Великобритания.

В сравнение с 2019 г., когато имаше малко дискусии за ваксините, речникът регистрира увеличение от 1048% в търсенията тази година.

Думата „ваксина“ не се е родила за един ден. Първата ѝ известна употреба се простира до 1882 г., но по-рано се появяват препратки, свързани с нея. Тя е заимствана от новолатинската “vaccina”, което идва от “vaccinus”, означаващо „на или от крава“. Латинската дума за крава е “vacca”.

Инокулацията, от друга страна, датира от 1714 г. и в известен смисъл се отнася до акта на инжектиране на „инокулум“.

Докато други речници избират думите на годината чрез комисии, „Мериам Уебстър“ я избира въз основа на данните за търсене. Сред подгласниците в списъка за 2021 година са още:

► „Въстание“ (“Insurrection”) – интересът около тази дума идва от щурма на Капитолия от 6 януари миналата година. Търсенията за нея са се увеличили с 61 000%.

► „Инфраструктура“ (“Infrastructure”) – американският президент Джо Байдън успя да постигне това, с което Тръмп не се справи, законопроект за инфраструктурата на Щатите.

► „Постоянство“ (“Perseverance”) – „Пърсивирънс“ е името на марсохода, който НАСА изпрати на Червената планета. Той пристигна там на 18 февруари и името му е измислено от 14-годишно момче от щата Вирджиния след участието му в конкурс на космическата агенция.

► „Номад“ (“Nomad”) – думата предизвика интерес около лентата „Земя на номади“, която спечели три награди „Оскар“, включително тази за най-добър филм. Клоуи Жао стана втората жена победител в категорията за най-добър режисьор.

Източник: Мениджър Нюз