Шведски учени от Каролинския институт и от клиниката Дадерюд установиха, че имунитетът срещу новия коронавирус, изграден след преболедуване, поражда изключително ниска вероятност от повторно заразяване (включително на околните). Той трае най-малко 9 месеца след болестта, предава шведската агенция TT.

Специалистите достигат до тези заключения, след като провеждат проучване с 370 участници на първа линия – т.е. в близък контакт с инфекцията. Оказва се, че след изкарване на заболяването при 96 процента от тях наличието на антитела се е запазило през следващите 9 месеца. Впоследствие 2/3 от хората изграждат и клетъчен имунитет. Същевременно рецидив на вируса сред 340 души с антитела е бил наблюдаван при по-малко от 1 процент от тях.

Според д-р Шарлот Толин, една от авторките на изследването, антителата и клетъчният имунитет се явяват косвен показател за имунитета, докато проведените едновременно PCR-тестове са прекият показател. Тя допълва, че при повторно заболяване появилият се имунитет може да приглуши симптоматиката, или тя въобще да не се прояви.

В такъв случай човек може да бъде носител на инфекцията, което е най-коварният вариант. Считащ се за здрав, такъв човек може да предаде инфекцията инфекцията на околните. Оказва се обаче, че нещата не стоят по този начин. Основният извод от изследването е, че рискът от повторно заразяване е незначителен, а изкаралите го не могат да пренасят заразата върху околните.