Защо някои хора се възстановяват значително безболезнено от COVID-19, докато други страдат от симптоми на заболяването дори след като се излекуват?

Според ново проучване, публикувано в Cell, съществуват 4 ключови фактора, които, изглежда, са свързани с по-висок риск от т.нар. „дълъг“ COVID-19. И това са:

- Колко висок е вирусният товар в началото на инфекцията.

- Наличието на определени автоантитела.

- Придружаващо заболяване диабет тип 2.

- Пациенти с реактивиран вирус Епщайн-Бар в кръвта – патогена, който предизвиква инфекциозната мононуклеоза.

Огромният екип от учени от САЩ достига до тези заключения, след като събира кръвни проби и проби от тампони от над 300 пациенти с COVID-19 в началния етап на инфекцията, както и 2-3 месеца по-късно.

Благодарение на тези 4 фактора изследователите добиват доста добра представа за шансовете на човек да развие дългия ковид, който те наричат пост-остро усложнение на COVID-19 (PASC).

„Идентифицирането на тези фактори на PASC представлява голяма крачка напред не само по отношение на разбирането на дългия COVID и потенциалното му лечение, но и на установяването коипациенти са изложени на най-висок риск от развиването на хронични състояния“, казва д-р Джим Хийт, един от авторите на проучването и президент на Института по системни биологии.

„Тези открития ни позволяват също така да рамкираме нашите знания по отношение на други хронични заболявания, включително пост-острия лаймски синдром“, добавя той.

Все още съществуват множество неизвестни около дългия ковид. Като цяло той включва множество нови, завръщащи се или продължаващи проблеми, които хората могат да изпитат 4 или повече седмици след инфекцията.

Тези стотици документирани симптоми варират силно. Сред тях откриваме задух, отпадналост, главоболие, мозъчна мъгла, болка в мускулите, сексуална дисфункция, визуални халюцинации, тремори, сърбежи, промени в менструационния цикъл, ускорен пулс, проблеми с контрола на пикочния мехур, херпес, загуба на памет, замъглено зрение, диария и тинитус (шум в ушите).

Изчисленията варират, но според повечето изследвания от 3 до 12 процента от хората, заразени с COVID-19, проявяват симптоми 12 седмици след първоначалната инфекция. Като се има предвид, че стотици милиони души са заразени по целия свят, говорим за наистина голяма бройка.

Един от големите въпроси е как да лекуваме дългия ковид. Все още не съществуват конкретни отговори, но според скорошни данни ваксинацията би могла потенциално да облекчи някои (но не всички) симптоми на състоянието. На изследователите, изготвили новото изследване, тепърва им предстои да анализират по-подробно новите данни. Те обаче се надяват, че откритията им ще спомогнат за изготвянето на бъдещи стратегии в битка с този здравословен проблем.

„Дългият ковид предизвиква значителни проблеми при хората, изкарали COVID-19, въпреки това патологията му е слабо разбрана“, казва д-р Джейсън Голдман, един от авторите на статията и експерт по инфекциозни болести в Швеция.

Източник: IFLScience