Звучи като мечтаната работа. Трябва да седите 2 седмици, без да правите нищо (супер). Забранено ви е да вършите физически упражнения (супер). Ще бъдете в пълна изолация – т.е. няма да ви се налага да общувате с досадни хора (СУПЕР). И на всичко отгоре – ще ви платят 4500 долара! Има само една малка уловка – трябва умишлено да се заразите с коронавирус.

Изследователи във Великобритания търсят 24 доброволци, които да направят именно това. Целта е да се открие ваксина за COVID-19 – новият коронавирус, който уби над 3800 души по целия свят и зарази хиляди.

Коронавирусите (Coronaviridae) са семейство вируси, които причиняват заболявания при бозайници и птици. При хората вирусите причиняват респираторни инфекции, които обикновено са леки, включително обикновената настинка; обаче по-редки форми като SARS, MERS и новият коронавирус, причиняващи настоящото огнище, могат да бъдат смъртоносни. 

Според The Times Hvivo, която ръководи лабораторията под карантина в Queen Mary BioEnterprises Innovation Centre в Лондон, е една от многото компании, които разработват инжекция, която да се бори с COVID-19.

Ако Hvivo си набави всички необходими разрешителни и открие нужния брой доброволци, хората ще бъдат инжектирани с два от по-слабите щама на коронавируса - 0C43 и 229E, които предизвикват по-леки респираторни заболявания. Това ще позволи на изследователите да тестват новите ваксини и антивирусни медикаменти в контролирана среда.

Източник: IFLScience