Световната здравна организация (СЗО) очаква инфекциите с коронавируси да доведат до по-леки форми на заболяването с течение на времето, заяви днес ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус в Женева, съобщи ДПА.

"Въз основа на това, което знаем сега, най-вероятният сценарий е вирусът COVID-19 да продължи да се развива, но тежестта на заболяването, което причинява, да намалява с течение на времето,", каза той, допълвайки че това ще е резултат от ваксинацията и преболедуването на коронавируса.

Според СЗО при този сценарий все пак може да има повторно увеличаване на инфекциите, ако имунитетът намалява с течение на времето, предава БТА.

В този случай са необходими подновени бустерни ваксинации за особено уязвими групи хора, сочи стратегически документ на СЗО. 
Организацията на ООН смята също така, че са възможни сезонно повтарящи се вълни от коронавируси в умерените климатични зони, към които принадлежи и Европа.

По данни на СЗО седмичният брой на новите коронавирусни инфекции в световен мащаб е спаднал с 14 процента до около 10 млн. случая през миналата седмица. Общо от началото на пандемията са регистрирани 479 милиона случая на коронавируси и над 6 милиона смъртни случая.

Източник: Мениджър Нюз